Tsunami tehlikesi var mı? AFAD'dan kıyı bölgeler için beklenen açıklama geldi! Deprem sonrası tsunami olacak mı?

1dk okuma

Kahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem sonrası vatandaşlar, tsunami olup olmayacağını araştırıyordu. Beklenen açıklama AFAD’dan geldi. Özellikle depremden etkilenen kıyı bölgelerde yaşayanlar, tsunami ihtimalini dikkate alarak hareket ediyor. Tsunami deniz olan bölgelerde ortaya çıkarken deprem sonucu büyük tehlikelere yol açabiliyor. Peki Tsunami tehlikesi var mı? İşte, AFAD’dan gelen son dakika açıklamasının detayları…

Haberin Devamı

Deniz ve okyanus olan bölgelerde Tsunami olaylarına rastlanmaktadır. Tsunami deniz tabanında meydana gelen deprem vb. etkiler, okyanusun dibindeki suyu yüzeye doğru iterek iki yönde ilerlemesiyle olur. Bunun sonucunda meydana gelen dalgalar suyun çok derin olduğu yere ulaşınca hızı kesilir ve azalan dalgalar iyice yükseler tsunami oluşur. Türkiye’de Kahramanmaraş’ta peş peşe gelen iki deprem sonrası tsunami konusundaki son gelişmeler merak ediliyordu. Vatandaşların yüreğine su serpen açıklama AFAD’dan geldi. Peki Deprem sonrası Tsunami tehlikesi var mı? İşte, yapılan açıklamanın detayları…

TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR MI

Yapılan açıklamada “Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

TSUNAMİ NEDİR?

Haberin Devamı

Tsunami, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.

Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. sTsunami, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.

Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir. Yunan tarihçi Tukididis, tsunamileri denizaltı depreminden kaynaklandığını Peleponnes Savaşı'nın Tarihi adlı kitabında öne sürdü. Tukididis'in, bu teoriyi ileri süren ilk kişi olarak bilinmesine rağmen tsunaminin oluşumu hakkında 20. yüzyıla kadar pek bir şey bilinmemekteydi. Konu, hâlâ araştırılmaktadır. İlk jeolojik, coğrafik ve oşinografik makaleler, tsunamileri "sismik deniz dalgaları" olarak adlandırmaktadır.