Seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur? / 1 Kasım 2015

1dk okuma

YSK seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur? 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'ne çok az zaman kaldı. Vatandaşlar sandık görevlisi olmak için bilgiler arıyorlar. Seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur?

Haberin Devamı

1 Kasım seçimlerin'de sandık görevlisi olmak isteyen adayların sayısı arttı. Genel seçimler için sandık başında olmak isteyen vatandaşlar ne yapmalı?

SEÇİM İÇİN SANDIK GÖREVLİ BAŞVURUSU

Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, belirleyeceği ve Seçim Kuruluna sunacağı üyeye müşahit üye denir. Sandık görevlisi olma şartları nasıl sandık görevlisi olacağınıza göre değişiklik göstermektedir. Çünkü iki çeşit sandık görevlisi vardır. Birincisi sandık kurulu görevlisi, ikincisi de partilerin sandık görevlisi. Sandık görevlisi ya da müşahiti olabilmek için bakmanız gereken şey kimlerin sandık görevlisi olamayacağıdır. Şayet aşağıda saymış olduğumuz maddeleri sağlamıyorsanız sandık görevlisi olmak için herhangi bir engel taşımıyorsunuz demektir. Sizlere bu görevin ne kadar önemli olduğu anlatılan bilgilendirmeler ve eğitimler de verilmektedir.
Sandık Kurulu; beş adet görevliden oluşur. Beş kişiden dördü sandık görevlisi, biri ise sandık başkanıdır. Dört sandık görevlilerinden birisi memurdur, diğer üçü ise siyasi partilerin üyeleridir.
Sandık Kurulu Başkanı ve Sandık Kurulu Memur Üyesi devlet memurlarından Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. Sandık Kurulu Siyasi Parti Üyeleri ise siyasi partiler tarafından sandık görevlisi olarak Yüksek Seçim Kuruluna bildirilir. Gördüğünüz gibi Sandık başkanı olabilmek için devlet memuru olmanız gerekiyor. Fakat bazen üniversite mezunu kişilere de sandık başkanlığı görevi verilebiliyor. Siyasi partilerin sandık kurulu üyeleri başvurularını ise en yakın YSK binasına giderek gerçekleştirmelidirler. Buraya başvuruda bulunduktan sonra sandık kurulu görevlisi olup olmadıkları kendilerine bilgilendirilir.
Sandık Kurulu Görevlisi Başvurusu ve Formu Sandık kurulunda görev alabilmek için internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz herhangi bir başvuru formu bulunmamaktadır. Bizzat YSK'ya giderek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.


Haberin Devamı

KİMLER SANDIK GÖREVLİSİ OLAMAZ?

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, askeriyede görevli kişiler, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamaz. Bu kişiler haricinde 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı sandık görevlisi olmak için başvuru yapabilir.

Haberin Devamı

SANDIK GÖREVLİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Sandık görevlisinin en temel görevi seçimin objektif ve adil bir şekilde sonuçlanmasıdır. Seçimlere hile karışmaması için sandık görevlilerinin her an aktif ve dikkatli olmaları gerekir. Sandık görevlilerinin bir başka görevi ise okuma, yazma bilmeyenlere ya da oy kullanmayı bilmeyenlere yardımcı olmaktır. Ayrıca seçim sonunda oyları saymak da sandık görevlilerinin sorumluluğundadır. Oy verme sürecinde ve oyları sayım esnasında bir problem ya da aksaklık yaşanmaması için sandık görevlilerinin sandık başından ayrılmamaları gerekir. Bu sebeple sandık görevlilerinin ihtiyaçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanır. Sandıklarda yaşanan problemlerden öncelikle sandık başkanı ardından da sandık görevlileri sorumludur.