DİYANET KANDİL TARİHLERİ: Regaip Kandili ne zaman, hangi tarihte 2023? Yılın ilk kandili yaklaşıyor

1dk okuma

Regaip Kandili tarihi, 2023 yılına girilmesiyle gündemde yer alıyor. Müslümanlar için önemli gün ve gecelerle Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç ayların başlamasını müjdeleyen Regaip Kandili için geri sayım devam ediyor. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesi idrak edilen Regaip Kandili, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle geçiyor. Peki, Regaip Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, 2023 Regaib Kandili takvimi...

Haberin Devamı

Üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Regaip Kandili’nin tarihi için araştırmalar günler öncesinden başladı. Recep, şaban, ramazan aylarını kapsayan ‘üç ayların’ habercisi Regaip Kandili, aynı zaman manevi arınmanın ve kendini yenilemenin habercisi olarak görülüyor. Peki, Regaip Kandili ne zaman? İşte, 2023 kandil tarihleri..

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin idrak edildiği üç aylarda, oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelinmesi tavsiye ediliyor.

Üç Aylar, 2023 yılında Receb ayının ilk günü olan 23 Ocak günü başlayacak.

Şaban ayı ise 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak.

Ramazan ayı ise 23 Mart'ta başlayacak.

2023 KANDİL TARİHLERİ

Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili 26 Ocak Perşembe gecesi gerçekleşecek.

Miraç Kandili 17 Şubat Cuma günü, Berat Kandili ise 6 Mart Pazartesi günü idrak edilecek.

Haberin Devamı

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.