Müşahit nedir, ne demek? Müşahit görevleri nelerdir?

1dk okuma

Seçimlerin tamamlanmasının ardından sürekli olarak gündeme gelen müşahit ifadesi merak uyandırdı. Seçimlerde sandık müşahidi olarak binlerce kişi görev aldı. Sandık müşahidi para alır mı, nasıl olunur? sorusu da bu sebeple merak edilip araştırılmaya başlandı. 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Milletvekili Genel Seçimi'nde sandıklarda güvenliği sağlamak için müşahitler görev aldı. Peki, Sandık müşahidi şartları neler?

Haberin Devamı

14 Mayıs seçimlerinin tamamlanmasının akabinde sandık müşahidi görevleri merak edilmeye başlandı. Seçimlerde oyların sayılması ve güvenliği amacıyla binlerce kişi sandık müşahidi olarak görev aldı. Müşahit (gözlemci) sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde itiraz eder. Peki, Sandık müşahidi ücret alıyor mu? İşte sandık müşahidi görev ve sorumlulukları!

SANDIK MÜŞAHİDİ GÖREVLERİ

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Milletvekili Genel Seçimi'nde sandıklarda güvenliği sağlamak içinse müşahitler görev aldı. Müşahit (gözlemci) sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde itiraz eder.

Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler. Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülmekle birlikte, gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı “Müşahit Görev Belgesi”ne sahip olmaları gerekir.

Haberin Devamı

SANDIK MÜŞAHİDİ PARA ALIR MI?

Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitler para almazlar.

SANDIK KURULU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada sandık başında duran kişilerin 6 asil üyeden oluşuyor. Öte yandan her asil üyenin bir de yedek üyesi oldu. Sandık kurulu ise başkan, gözlemci ve müşahit görevlilerinden teşekkül ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası: