Lojistik nedir, ne iş yapar? Lojistik bölümü hakkında bilgiler

1dk okuma

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte bölümler hakkında araştırmalar hız kazandı. En çok merak edilen ve anlamı öğrenilmek istenen kelimeler arasında lojistik gelmektedir. Özellikle gündelik yaşamda sıkça duyulan bir sözcük olarak öne çıkıyor. Peki, lojistik nedir, ne iş yapar? İşte, lojistik bölümü hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Son yılların gözde mesleklerinden lojistik, üniversitede ilgili bölümlere giren öğrenciler tarafından merak ediliyor. Lojistik, dünya çağında değer kazanan bölümler arasında yer alıyor. Peki, lojistik nedir, ne iş yapar? İşte, lojistik bölümü hakkında merak edilenler...

LOJİSTİK NEDİR?

Lojistik kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı, "geri hizmet" olarak verilmiştir. TDK sözlüğünde "Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanması."olarak tanımlanmıştır.

LOJİSTİK NE İŞ YAPAR?

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir.

İş dünyasında, lojistik tedarikçiden son kullanıcıya uzanan (tedarik zinciri) bir akış içinde; içe veya dışa ya da her ikisine odaklı olabilir. Lojistik yönetiminin ana fonksiyonları, satınalma, taşıma, depolama, envanter girişi, doğru bilgi akışının sağlanması ve bu aktivitelerin organize edilmesi ve planlanmasıdır. Lojistik yöneticileri, bir organizasyon içinde kaynakların koordinasyonunu sağlayarak bu fonksiyonların her birinden gelen bilgileri birleştirir. Lojistiğin temelde iki farklı formu vardır: Biri depolama ve taşıma ağı boyunca malzeme akışının sürekliliğini sağlar, diğeri projelerin sonuçlanması için kaynaklar zincirini koordine eder.

Haberin Devamı

"Lojistik, müşteri ihtiyacını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının başlangıç noktasından (kaynağından), tüketildiği son noktaya (nihai tüketici) kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir biçimde planlanması, uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması hizmetidir."

Haberle ilgili daha fazlası: