Son günlerde bilim dünyasını ve insanlığı heyecanlandıran en önemli olaylardan birisi LK-99 süper iletken maddesi oldu. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan William & Mary Üniversitesi’nde Fizik Araştırma Profesörü olan Güney Koreli Hyun-Tak Kim ve ekip arkadaşları oda sıcaklığında ve ortam basıncında elektriği iletebilen LK-99 adlı bir süper iletken ürettiklerini duyurdu. LK-99 her ne kadar bilim dünyasında heyecan yaratsa da bazı araştırmacılar henüz bu duruma şüpheyle yaklaşıyor.
LK-99 SÜPER İLETKEN MADDESİ NEDİR, GERÇEK Mİ?
LK-99, gri-siyah görünüme sahip, ideal bir ortam basıncı ve oda sıcaklığı süper iletken maddesidir. LK-99, kurşun - apatitten hafifçe değiştirilmiş altıgen bir yapıya sahiptir ve 400 Kelvin (127 °C) altında, bir süper iletken olarak işlev gördüğü iddia edilmektedir. Materyal, Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip tarafından araştırıldı.
ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan William & Mary Üniversitesi’nde Fizik Araştırma Profesörü olan Hyun-Tak Kim ve ekip arkadaşları oda sıcaklığında ve ortam basıncında elektriği iletebilen LK-99 adlı bir süper iletken ürettiklerini duyurdu. Bu süper iletkenlerin elektriğin herhangi bir dirençle karşılaşmadan hareket edebildiği malzemeler olduğu belirtilirken enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabileceği iddia ediliyor.
Çalışma geliştirildiği takdirde, trenlerin havada gidebilmesini ve daha hızlı yanıt veren bilgisayarların üretilebilmesi adına oda sıcaklığında çalışan bir süper iletkenle ileriye doğru büyük bir adım atılabilir ve bu da dünyayı değiştirebilir. Süper iletkenler, kendi içlerinde yeni bir şey değil. İlk olarak 1 asır önce keşfedilen bu süper iletkenler, o zamanlar -273.15 gibi inanılmaz düşük derecelerde elektriği iletebiliyorken bu da uygulama alanlarını sınırlıyordu.
O zamandan bu yana ilerlemeler kaydedildi ve süper iletkenler bugün MRI makinelerinden elektrik transformatörlerine kadar her şeyde kullanılıyor, ancak yine de soğuk kalabilmek için önemli miktarda güç gerektiriyor.
HENÜZ ŞÜPHEYLE YAKLAŞILIYOR
Görüntüler büyük bir merak ve coşku uyandırsa da bazı bilim insanları buna şüpheyle yaklaşıyor. Söz konusu araştırmanın ilk olarak iki ön baskısı yayımlanmıştı ama uzmanların aktardığına göre bu baskılar arasında tutarsızlıklar var.
İlk olarak iki baskıdaki veriler birbiriyle uyuşmuyor. Ayrıca, bir baskının üç yazarı varken diğer baskının altı yazarı var. Altı yazarlı baskının yazarlarından biri verdiği bir demeçte “Diğer baskıda birçok kusur var” demişti. Ek olarak bazı yazarlar, ‘kendi onayları olmadan’ ön baskının yüklendiğini ileri sürdü.
Oxford Üniversitesi’nden uzman Chris Grovenor da araştırmacıların bu tür malzemeleri inceleyen büyük laboratuvarlar için standart olan bir ısı anormalliği testi yapmadığına dikkat çekiyor: “Süper iletken olduğu kanıtlanmış tüm süper iletkenler, bu özel ısı anomalisini gösteriyor. Özgül bir ısı anormalliği yoksa, bu bir süper iletken değildir.”
Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nde çalışan fizikçi olan Nadya Mason da, ‘direnç’ konusunda kesin yargılara ulaşılabilecek bir araştırma yapılmadığını dile getiriyor.