Namaz öncesinde veya gün içinde meydana gelen durumlar abdesti bozar mı sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bunlardan en çok merak edileni ise 'kusmak abdesti bozar mı' sorusu oldu. Üc aylar Recep ayı ile birlikte nafile ve farz ibadetlerine yoğunlaşan Müslüman alemi abdesti bozan durumlar neler merak ediyorlar. Peki, kusmak abdesti bozar mı? Diyanet bilgisi...
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kusmaktan dolayı abdest aldığı rivâyet edilmiştir (Tirmizî, Tahâret, 64 [87]). Ancak bunun ağız dolusu olması gerekir. Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek ister safra ister kan olsun abdesti bozar. Balgam ise tükürük hükmünde olup abdesti bozmaz. Ağız dolusu sayılmanın ölçüsü, gelen kusmuğun zorlanmadan tutulamayacak bir durumda olmasıdır. Bulunduğu ortamı değiştirmeden birden fazla kusma hâlinde toplamı ağız dolusu olan kusmukla da abdest bozulur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/17; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10; Meydânî, el-Lübâb, 1/12). Şâfiîlere göre ise kusmakla abdest bozulmaz (Mâverdî, el-Hâvî, 1/199-200).
Abdestli iken az da olsa uyumak abdesti bozar mı?
Yan üstü yatarak, bağdaş kurarak, dirseklere dayanarak, ayakları yan tarafa çıkarıp oturarak, namaz dışında secde haline geçerek uyumak veya oturup dayandığı şey alındığı takdirde düşecek derecede bir şeye yaslanarak uyumak abdesti bozar. Ancak, uyku ile uyanıklık arasındaki hal, oturağı tamamen yere yerleştirerek uyumak veya bir yere dayanmadan uyumak abdesti bozmaz (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 10).
Kulak akıntısı abdesti bozar mı?
Bir ağrı ve sızı olmaksızın kulaktan, göbek ve gözden çıkan akıntı abdesti bozmaz. Akıntı ağrı ve sızıyla çıkarsa o zaman abdest bozulur. Zira ağrı yaranın varlığına delildir. Yaradan akan sıvı da abdesti bozar (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 147).