Kandil günü oruç tutulur mu, ne zaman tutulur? İşte, Diyanet bilgisi

1dk okuma

Mevlid Kandiline kısa bir zaman kala müslümanlar oruç tutmak için hazırlık yapıyor. İslam dini için özel olan günlerde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, Diyanet kaynakları üzerinden Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusuna cevap arıyor. Peki, kandillerde oruç bir gün sonra mı tutulur? İşte, Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusunun cevabı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiler dahilinde kandil orucu ne zaman tutulur sorusunun cevabı

Haberin Devamı

Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu sorusu, salı gecesi idrak edilecek kandil sebebiyle araştırılmaya başlandı. Birçok vatandaşın ibadetleri dolayısıyla internet üzerinden cevap aradığı kandil orucu, kandil ibadetlerinin gerçekleşeceği Salı gecesi öncesinde gündemde yer almaya başladı. Peki, Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu? İşte, kandil orucu ne zaman tutulur sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler

KANDİL GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir.

Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Haberin Devamı

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

KANDİLLERDE ORUÇ BİR GÜN SONRA MI TUTULUR?


Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15).

Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.