İşsizlik ödeneğinden ocakta 321 bin 547, şubatta 323 bin 684, mart'a 320 bin 220, nisanda 305 bin 15, mayısta 294 bin 901, haziranda 305 bin 407, Temmuz'da 331 bin 773 ve ağustosta 329 bin 610 kişi faydalandı.
Söz konusu dönemde, işsizlik ödeneği kapsamında toplam 1 milyar 439 milyon 777 bin lira ödeme yapılırken, ödeme miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttı.
Geçen yıl, 439 bin 10 kişinin gerekli primleri yatırarak hak ettiği işsizlik ödeneğine 899 bin 795 kişi başvurmuş, gerekli şartları karşılayanlara toplam 1 milyar 657 milyon 723 bin lira ödeme yapılmıştı.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN KİMLER YARARLANIR?
Bir kişinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanabilmesi için belli şartlar bulunuyor. Öncelikle kişi, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, ardından hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.
Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor.
İŞSİZLİK SİGORTASINA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN ÇIKTIĞINI NERDEN ÖĞRENEBİLİRİM ?
Eğer yukarıdaki şartları sağlamış ve başvuru yapmışsanız www.iskur.gov.tr sitesinden veya www.turkiye.gov.tr sitesinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca başvuru sırasında belirlediğiniz cep telefonunuza başvurunun sonucu hakkında mesaj gönder gönderilmektedir.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİ NERDEN ALABİLİRİM ?
İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.