İhtiyati tedbir nedir, ne demek?

1dk okuma

İhtiyati tedbir, dava konusu olan bir taşınır, taşınmaz ya da mülkün dava sonuçlanana kadar güvence altına alınmasını ifade etmektedir. İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz birbirine benzemekle birlikte tâbi oldukları kurallar, hükümler ve sonuçları bakımından birbirinden farklıdır. İşte, ihtiyati tedbir hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

İhtiyati tedbir, hukuki bir kavram olup, bir dava veya uyuşmazlık sürecinde bir tarafın haklarını korumak veya zararı önlemek amacıyla alınan geçici bir önlemdir. İhtiyati tedbir, mahkeme veya yetkili bir otorite tarafından verilen bir kararla uygulanır. İşte, ihtiyati nedir, ne demek sorusu hakkında detaylı bilgiler

İHTİYATİ TEDBİR NEDİR?

İhtiyati tedbir, bir konuda, bir yargılama öncesi mahkemece alınan önlemdir. İhtiyati tedbirde tedbir konusu dava konusuyken, ihtiyati haczin konusu alacaklının para alacağının garanti altına alınmasıdır. Yine ihtiyati tedbir sebepleri ile ihtiyati haciz sebepleri birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar nedeniyle bu iki kurumun birbiriyle karıştırılmaması gerekir.

İhtiyati tedbirler, 6100 sayılı HMK’nın 389 ile 399. maddeleri arasında genel olarak düzenlenmiş olduğu gibi bunun dışında özel kanunlarda da ihtiyati tedbirlere ilişkin hükümler mevcuttur. Örneğin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.637/3’e göre yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir.

Hâkim davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alabilecektir.