IBAN numarasında harf olur mu, başındaki harfler neyi ifade eder? İşte, banka kartlarındaki IBAN numaralarının anlamları

1dk okuma

IBAN numarası bankalarda işlem yapmak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. IBAN numaralarının belirlenmesinde her ülkenin kendine ait kodu söz konusu olurken, IBAN'da harf olur mu araştırmaları zaman zaman banka müşterileri tarafından sorgulanıyor. İşte, IBAN numarasındaki harflerin ne anlama geldiği ve konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Bankacılık işlemlerinde hesaplar arasında para transferi yaparken karşılaşılan 'iban numarası' ülkeye göre farklılık gösteriyor. IBAN’ın amacı, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda, müşterilerin bağlı olduğu bankalar, sistematik şekilde, iban numaralarını belirlemektedirler. İban numaralarının başında ülke kodları bulunur. Türkiye’de faaliyet gösteren bütün banka ve finans kuruluşlarında hesapları olanların iban numaraları “TR” kodu ile başlar.

IBAN NUMARASINDA HARF OLUR MU?

Bankalar tarafından müşterilere verilecek IBAN yalnızca bir hesabı işaret eden 26 sayısal/alfabetik
karakterden oluşur.

Oluşturulan IBAN içinde 'İ,Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü” harfleri ve küçük harf kullanılmaz.

Türkiye'nin ülke kodu ISO 3166 No.lu standarda göre “TR”dir.

Banka kodları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir ve duyurulur.

Haberin Devamı

Hesap numarası için standart bir format yoktur. Ancak hesap numarası olarak tespit edilen 16 hanenin sağa
dayalı olarak yazılması ve varsa sol tarafındaki boşlukların sıfır ile doldurulması zorunludur.

Rezerv Alan Bölümü, tüm hesap numaraları için sıfır olarak doldurulur.

Kontrol basamaklarının hesaplanması ve doğrulanması, bu Tebliğin 2 ve 3 numaralı ekinde gösterilen ISO 7064 No.lu standarda göre oluşturulan MOD 97-10 yöntemi kullanılarak yapılır.

IBAN BAŞINDAKİ HARFLER VE NUMARALAR NE ANLAMA GELİR?

İlk iki hane ülke kodunu belirtir ve Türkiye için TR olarak kullanılmaktadır. Sonraki 2 hane kontrol basamaklarını oluşturur ve IBAN'ın doğrulanmasında kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir. Rezerv alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir.