Greyfurt tüketmenin vücut için sağladığı birçok fayda olmasına rağmen bazı kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Diş minesi erozyonu olan kişilerin greyfurt yememesi gerekmektedir. Reflü hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve ilaç etkileşim riski olan kişiler tarafında da greyfurt tüketilmemelidir.
Greyfurt Kimler Yememeli ve Yiyemez?
Kullanılan ilaçların içerisinde bulunan maddelerle etkileşime girebilecek olan greyfurt oldukça dikkatli tüketilmelidir. Aynı zamanda belirli rahatsızlıkları bulunan kişilerin de greyfurt yememeleri gerekmektedir.
Böbrek yetmezliği olan kişilerin greyfurt tüketmemeleri gerekmektedir. Greyfurt içerisinde yüksek oranda potasyum bulunmaktadır. Böbrek çalışmadığı durumda ise vücutta bulunan fazla potasyumun atılamaması nedeniyle zehirlenmelere yol açabilmektedir.
Diş minesi erozyonu olan kişilerin de greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. Greyfurt içerisinde yüksek oranda sitrik asit bulunmaktadır. Sitrik asit içeren besinlerin ise diş minesi erozyonuna yol açabileceği söylenebilir.
Reflü hastalığı olan kişilerin de greyfurt yememesi gerektiği söylenebilir. Yüksek asidik olduğu için greyfurt tüketiminin mide ekşimesi ve benzeri rahatsızlıklara da yol açabileceği söylenebilir.
İlaç etkileşim riski olan kişilerin de greyfurt yememesi gerektiğini söylemek mümkündür. Kullanılan kolesterol ilaçları, tansiyon ilaçları, kan sulandırıcılar, antidepresanlar, kalp ritmi ilaçları, kortikosteroidler ile birlikte greyfurt tüketilmemesi gerektiğini söylemek de mümkündür.
Greyfurtu Kimler Tüketemez?
Greyfurt her ne kadar faydalı bir meyve olsa bile bazı kişilerin tüketmesi zararlı olmaktadır. Özellikle ilaç kullanan bazı kişilerin kullandıkları ilaçlarla greyfurt etkileşime girerek ilaçların vücuttaki etkilerini değiştirebilmektedir. Greyfurt içerisinde bulunan maddelerin, ilaç içinde bulunan maddelerle çakışması durumunda ise ilacın yan etkilerinin daha yoğun bir şekilde görülmesi söz konusu olabilmektedir. Greyfurtla birlikte ilaç tüketilmesi durumunda oluşabilecek bir diğer etki de ilacın etkisinin artması veya azalması olarak kendisini göstermektedir.
Kolestrol ilaçlarının bazıları,
Kortikostiroidlerin bazıları,
Tansiyon ilaçlarının bazıları,
Antideprasanların bazıları,
Tansiyon ilaçlarının bazıları,
Kalp ritim ilaçlarının bazıları ile birlikte greyfurt etkileşime girebilmektedir.
Ancak yukarıda geçen tüm ilaç gruplarında greyfurt tüketimi zararlı bir etkiye sahip olmamaktadır. Greyfurt ile birlikte kullanılan ilaçlarda oluşabilecek olan etkiler kişiden kişiye göre de farklılık gösterebilmektedir. Tüketilen greyfurtun kan seviyelerinde bir değişikliğe yol açması için ise en az 1 tane greyfurt tüketilmesi gerekmektedir.
Oluşabilecek etkileşimlerin hafife alınmaması gerekmektedir. Dikkat edilmemesi durumunda oldukça ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. İlaçların ve greyfurtun farklı zamanlarda tüketilmesi de oluşabilecek zararlı etkileri önlememektedir. Bu durumda yapılması gereken greyfurt tüketiminin diyet listesinden çıkarılması gerektiği şeklinde ifade edilebilir.