FAY HATTI OLMAYAN İLDE DEPREM OLUR MU? Türkiye’de aktif kaç fay hattı var, hangi ilde ve nerede?

1dk okuma

Fay hatları ve hangi iller üzerinde olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan’da gerçekleşen depremler Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla oluştu. Hatay, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Adana ve diğer iller depremden büyük zarar gördü. AFAD Deprem risk haritasına göre fay hattı bulunmayan il ve ilçelerde oturanlar ise “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? sorusuna cevap arıyor.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler  sonrası Türkiye deprem riski haritası ve fay hatları araştırılıyor. Risk haritasına göre 81 il, birinci, ikinci ve üçüncü derece risk bölgelerine ayrılıyor. AFAD tarafından hazırlanan listeyi inceleyenler ise fay hattı olmayan bölgelerde deprem olup olmayacağını merak ediyor. Türkiye aktif deprem kuşağı arasında yer alırken üç ana fay hattından oluşmaktadır. Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı canlı yayında fay hatlarıyla ilgili konuya açıklık getirdi.

FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM OLUR MU?

Prof. Dr. Celal Şengör, katıldığı yayında “ Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?” sorusuna “Hayır olmaz” şeklinde cevap verdi.

Şengör açıklamasının devamında yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini ifade etti. 

Şengör, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak fay hattı olan yerlerin bulunmayan yerleri bir şekilde etkileyerek hasara neden olabileceğini söyledi.