Endokrinoloji nedir, hangi hastalıklara bakar, hangi testler yapılır?

1dk okuma

Günümüzde endokrinoloji bilim dalı merak edilen meslekler arasında yer alıyor. Endokrinoloji vücuttaki hormonlarla ilgilenen bir bilim dalı olmakla birlikte, tercih edilen bir meslek olarak sıklıkla araştırılıyor. Peki, Endokrinoloji nedir, hangi hastalıklara bakar, hangi testler yapılır? İşte, endokrinoloji bilim dalı hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Endokrinoloji, endokrin sistem, endokrin sisteme ait hastalıklar ve endokrin sistem tarafından salgılanan spesifik bileşikler olan hormonlar ile ilgilenenen bir tıp ve biyoloji dalıdır.

Endokrinoloji Nedir?

Vücudumuzda iç salgı bezlerinin yer aldığı sistemlere endokrin sistem denir. İç salgı bezleri, hormonların üretildiği ve salgılandığı organlardır. Endokrin sistemde meydana gelen bozuklukları inceleyen bilim dalına da endokrinoloji denmektedir.

Endokrinoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Endokrinologlar vücudumuzdaki endokrin sistemde meydana gelen bozukluk ve hasarları inceler. Bu bozukluklara tanı koyar ve tedavi süreci ile ilgilenir. Endokrin sistem bozukluklarının meydana getirmiş olduğu hastalıklar;

- Diyabet

- Metabolik Aksaklıklar

- Tiroid Hastalıkları

- Menopoz

- Osteoporoz

Haberin Devamı

Yağ Metabolizması ile İlgili Olan Hastalıklar

- Hipertansiyon

- Kısırlık (İnfertilite)

- Boy Kısalığı (Büyüme Geriliği)

- Obezite (Şişmanlık)

- Salgı Bezi Tümörleri

Endokrinolojide Hangi Testleri Yapılır?

Vücutta meydana gelen hasarların tespiti için Endokrinologlar test isteyebilirler. Bu testler sonucunda tanı koyulur ve tedavi süreci başlatılır.