Dolandırıcılıkta yeni furya: İcra mesajı.. Uzmanlardan tuzağa düşmeyin uyarısı

2dk okuma

Dolandırıcılıkta icra mesajı yöntemi, yeni mağduriyetler doğurmaya devam ediyor. Vatandaşlara gönderilen mesajlarda, "Taahhüt ettiğiniz ödeme işlemini gerçekleştirmediğiniz anlaşıldığından, gün içerisinde ödeme yapılmaması halinde icra işlemine geçirileceği ihbar olunur" ve benzeri ifadelere yer veren dolandırıcılar, hukuk bürolarının ismini kullanıyor. Son dönemde Av.M.Yayalar ismi ile gönderilen pek çok icra mesajı, sosyal medya ve şikayet platformlarında gündeme geliyor. Uzmanlar, bu tarz icra mesajı dolandırıcılıklarına karşı önemli uyarılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda "Sipariş ettiğiniz ürünü almadınız. İcralık olacaksınız" mesajları ile vatandaşlara korku salan dolandırıcılar, bu kez "Ödeme işlemini gerçekleştirmediniz" söylemleri ile avlarına düşürmeyi amaçlıyor. Herhangi bir borcu ya da sipariş edip teslim almadığı bir ürünü olmadığını bilen vatandaşlar, yine de kuşkuya düşerek mesajda gönderilen telefon numarasını arayarak iletişime geçiyor. Dolandırıcılar, tam da bu anda ikna mühendisliğini kullanarak vatandaşlardan para talebinde bulunuyor. 

İCRA BELGESİ İBRAZINDA 'GİZLİLİK' GEREKÇESİ

Milliyet Gazetesi'nden Çiğdem Yılmaz'ın özel haberine göre dolandırıcıların tuzağına düşürülmek istenen isimlerden biri de Sabiha Temizkan’dı.

Temizkan’ın, internetten bir saat sipariş verdiği iddia edildi ve kargosunu almaması durumunda icra takibi başlatıldığı SMS ile kendisine iletildi. Ancak genç kadın, herhangi bir sipariş vermediğinden emindi.

Bir süre sonra Temizkan’a bu kez, Global Satış tarafından “Dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk bürosuna devredilmiştir” yazılı SMS gönderildi ve gönderilen mesajın altında da, Yayalar Hukuk Bürosu’na ait bir numara vardı.

Haberin Devamı

Temizkan verilen numarayı arayarak söz konusu siparişi vermediğini söyledi ve sipariş verdiğine dair belgeyi istedi. Ancak Temizkan’a istediği belge gizlilik gerekçesiyle ibraz edilmedi.

KARGO GÖNDERİMİ DE YAPIYORLAR

Temizkan, yaşadığı mağduriyetle ilgili şunları aktardı:

“Almadığım bir ürün için önce PTT tarafından bir mesaj gönderildi. PTT’yi arayıp böyle bir sipariş olup olmadığını sorduğumda ise ‘Evet’ cevabını aldım. Ancak herhangi sipariş vermediğimi söylediğimde ise benzer şeylerle çok fazla karşılaştıklarını söylediler. Siparişini vermediğim saat adıma kargoyla PTT’ye gelmiş. Haliyle gidip almadım. Bir süre sonra da, ‘Dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk bürosuna devredilmiştir’ diye mesajlar almaya başladım. Ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını biliyorum. Avukatıma da danıştım, o da aynısını söyledi. E-devletimde de adıma açılmış bir icra takibi görünmüyor. Yolunu bulmuşlar, tehdit yoluyla insanları dolandırıyorlar.”

YAYALAR HUKUK BÜROSUNDAN DUYURU

Haberin Devamı

İcra mesajlarında en çok kullanılan isimlerden birisi olan Yayalar Hukuk Bürosu, resmi internet sitesi üzerinden şu duyuruyu gerçekleştirdi;

"Tarafımızca takip edilen borç tahsilatlarında geçerli IBAN bilgisi Yusuf Muzaffer Yayalar'dir.
Haricinde hesap bilgisi kullanılmamaktadır.

Av. Yusuf Muzaffer YAYALAR adına  alacak adı altında farklı isimli hesaplara tahsilat talep edenlere itibar etmeyiniz."

Haberin Devamı

"TUZAĞA DÜŞMEYİN"

Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi:

“Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız ‘Şu cezayı alırsınız’ gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır. Bu iadeyi yaparken de herhangi bir ücret ödemez. Bu dolandırıcılar hukuk bürosu adı altında merkez kurmuşlar. Bizzat kendim aradım ama herhangi bir yetkiliye ya da avukata bağlamadılar. Şebeke gibi çalışıyorlar. Vatandaşlara icralık olmamaları için 95 TL kadar küçük bir meblağ istiyorlar. Tüketiciler de, icralık olmaktan korkuyor, ‘Vereyim, kurtulayım’ diyor ve yüzde 99’u da bu tuzağa düşebiliyor. Günde bin kişiden bu paranın aldığını düşünün. Bu da günde 95 bin TL haksız kazanç demek. Bunun yanı sıra bu insanlar, tüketicinin özel verilerini kullanıyor, kişinin huzur ve sükûnunu bozuyor ve tehdit ediyor. Bu tuzaklara düşmeyin.”