DGS açılımı Dikey Geçiş Sınavı'dır. Üniversitelerin ya da açık öğretim fakültelerinin 2 yıllık ön lisans bölümlerini tamamlamış öğrenciler DGS'ye girebilir. DGS'ye giren öğrenciler bunun sonucunda bölümlerini 4 yıla tamamlama hakkına sahip olurlar.
DGS'ye Kimler Girebilir ve Başvurabilir?
DGS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
Dikey Geçiş Sınavına giren öğrenciler başarılı bir puan alırsa herhangi bir yüksek öğretim kurumunda tamamlamış oldukları eğitimi 4 yıla tamamlarlar. Lise mezunu, açık öğretim 4 yıllık lisans mezunu ya da lisans mezunları DGS'ye giremez. DGS sınavı yükseköğretim kurumlarının lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır.
Dikey Geçiş Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?
Dikey Geçiş Sınavına girmek için bazı şartlar vardır. DGS'ye girecek olan öğrencilerin meslek yüksek okullarında ya da açık öğretim bölümlerinde 2 yıllık eğitimi tamamlamış olmaları gerekir. Sınava girecekleri senede son sınıfta olan öğrenciler de DGS'ye başvurarak sınava girebilir. Bunun dışında DGS sınavı için öğrencilerden herhangi bir başvuru şartı istenmez.
Dikey Geçiş Sınavına giren 2 yıllık ön lisans mezunu öğrenciler sınavda başarılı olarak bölümlerini 4 yıla tamamlamak isterler. Bunun için yükseköğretim kurumları başarı puanı ve sıralaması paylaşarak DGS öğrencileri ile paylaşır. DGS sınavına girecek olan öğrencilerin ÖSYM'nin sitesinde başvuru tarihlerini takip etmesi gerekir.
Başvuru tarihi içinde başvuru gerçekleştirmek ve sınav ücretini ödemek gerekir. Her sene başvuru tarihi, sınav tarihi ve sınav ücretinde değişiklik olabilir. Bu nedenle öğrencilerin sınav ile ilgili ÖSYM sitesinde açıklanan duyuruları ve haberleri takip etmesi gerekmektedir. Yükseköğretim lisans programına dikey geçiş gerçekleştirmek isteyen her öğrenci DGS'ye başvurabilir.