DGS ya da tam adı ile Dikey Geçiş Sınavı, her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Yaz aylarında gerçekleştirilen bu sınavda birçok aday, okumakta oldukları bölümün 4 yıllık fakültelerine girmek için çaba sarf etmektedir. Peki, 2 yıllıkta 4 yıllığa geçiş zor mu? DGS zor bir sınav mı? İşte, o detaylar
DGS, YKS ile benzerlik taşıyan bir sınavdır. DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Testte, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer almaktadır.
Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır.
Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
2 YILLIKTAN 4 YILLIĞA GEÇİŞ KOLAY MI?
Sınavda alınan puanlar, geçiş yapılmak istenen bölüme göre geçişi kolay ya da zor olarak tanımlamaktadır. Örnek vermek gerekirse Adalet okuyan bir öğrencinin, Hukuk fakültesine geçiş yapması için yüksek sıralama ve puana sahip olması gerekecektir.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü okuyan bir öğrencinin DGS ile 4 yıllık bölümüne geçiş yapması ise daha kolay olabilmektedir.