Deve sütü özellikle çocukların gelişimleri için tüketmesi gereken bir süttür. Kanser ve Alzheimer hastalıklarında da etkili bir sonuç alınmasını sağlar. Diyabeti önlemesi sebebiyle tip 1 diyabet tedavisinde de sık sık tercih edilir.
Deve Sütünün Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Deve sütü bedevi kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde de son dönemlerde popüler olması deve sütünün faydaları konusunda merak uyandırmıştır. Birçok uzman tarafından içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde çocukların beslenmesinde mutlaka bulunması gerektiğini vurguluyor. Deve sütünün faydaları:
Deve sütü diyabeti önler. Özellikle tip 1 diyabet tedavisi gören kişilerde olumlu gelişmelere sebep olur.
Bir bardak deve sütü ile B1 vitaminin günlük ihtiyacını karşılamak mümkündür.
Diğer sütlere oranlara daha çok protein barındırır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirirken sporcuların da sıkça tercih ettiği bir süttür.
Çocuk gelişiminde güçlü kemikler için deve sütü tüketilmesi önerilir.
Yüksek oranda demir içerdiği için dolaşım sistemini olumlu etkiler.
İçinde sağlıklı yağlar olduğundan kalp dostudur.
Metabolizmayı hızlandırır ve içindeki fosfor ve potasyum ile tansiyonu dengeler.
İnek sütüne oranla 10 kat daha fazla demir ve 3 kat daha fazla C vitamini içerir.
Sindirim ve mide sorunlarında oldukça etkilidir.
Deve sütünün araştırmalar sonucu anti-kanser sütü olduğu kanıtlanmıştır.
Deve Sütü Nasıl ve Ne Kadar İçilmeli?
Alzheimer ve kansere iyi geldiği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Aynı zamanda deve sütünün cilde yararları da kanıtlandığı için kozmetik ürünlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Deve sütünden çikolata da üretilmektedir. Zengin bir protein kaynağı olan deve sütünün raf ömrü de diğer süt ürünlerine göre daha yüksektir. Deve sütü anne sütüne en yakın süt olarak kabul edilir. Fakat çok üretimi yapılmadığı için fiyatları normal süte göre daha yüksektir.
Genelde üretildikten sonra şoklanır ve derin dondurucuda bekletilir. Satın alırken de bu şekilde satın alırsınız. Deve sütünün soğuk olarak tüketilmesi önerilir. Kesinlikle ısıtılmaması ve sıcak kullanılmaması gerekir. Deve sütünün yardım bardağında (120 ml) 50 kalori ve 3 gram protein mevcuttur. Deve sütü üretilirken ısıl işlemlerden geçmez ve bu nedenle çiğ olarak üretilir. Gıda zehirlenmesi riski taşıdığı için çiğ ve soğuk üretilmesi gerekir.
Deve Sütünün Olumsuz Tarafları
İnek sütüne göre daha pahalı olması deve sütünün olumsuz taraflarından biridir. Tüm memelilerdeki gibi develer de genelde sadece doğumdan sonra süt verirler ve gebelikleri de 12 ay sürer. Bu nedenle üretim zamanı azdır ve develer ineklerden daha az süt verdikleri için bulunması daha zordur.
Deve sütü pastörizasyon olmadan ve ısıl işlemlerden geçmeden çiğ bir şekilde üretilir. Sağlık uzmanları tarafından deve sütünden gıda zehirlenmesinin mümkün olduğu açıklanmıştır. Bu nedenle de sık sık tüketilmemesi gerekir. Çiğ sütteki organizmalar insan vücudunda böbrek yetmezliğine ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Özellikle bu durum hamile kadınlarda, yaşlılarda, çocuk ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha fazladır.
Tarih boyunca bazı göçebe milletlerin beslenmesinde deve sütü kullanılmıştır. Son yıllarda daha fazla yayılmış ve tercih edilmeye başlanmıştır. Laktoz intoleransı ve inek sütüne alerjisi olan kişiler tarafından alternatif bir süttür. Deve sütü kan şekerini düşürür, otizm gibi davranışsal koşullara yardım eder ve bağışıklığı güçlendirir. Fiyatı dışında olumsuz tarafı çok olmadığından isteyen kişiler rahatlıkla deve sütü tüketebilir.