Ramazan ayı, İslam alemi için iki önemli tarihten birisidir. Oruç vazifesinin yerine getirildiği, bu ayda teravih namazı kılınır ve eller semaya açılarak bolca dua edilir. Bu ayın ibadetle geçirilmesi Müslüman dünyası için oldukça önemlidir. Müslümanlar bu anlamlı tarihlerde, kalp kırmamaya ve günah işlememeye dikkat eder. 2023 yılına kısa bir zaman kala ise Ramazan ayı tarihleri merak konusu oldu. Ramazan ayının sona ermesiyle hemen ardından 3 günlük bayram tatili bizleri bekleyecek. Peki 2023 Ramazan ayı ne zaman? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı takvimi…
2023 RAMAZAN AYI NE ZAMAN?
Diyanet’in takvimine göre 2023 yılı Ramazan ayı başlangıcı 23 Mart Perşembe gününe denk gelmektedir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’de 17 Nisan’da idrak edilmektedir. Ramazan ayının son günü ve bayram arefesi ise 20 Nisan Perşembe günüdür.
RAMAZAN AYI ÖNEMİ
“Ramazan ayı, insanlara yol göstermek, doğrunun ve hakkı bâtıldan ayırmanın açık delilleri olmak üzere Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden kim Ramazan ayına ulaşırsa onda oruç tutsun.”
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Mescid-i Nebevî’nin minberine çıkarak ümmetine şöyle seslendi: “Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve azgın şeytanlar bağlanır.”
On bir ayın sultanı Ramazanın manevi hayatımızda özel bir yeri vardır. Zira Ramazan, oruç ve Kur’ân ayıdır. Ramazan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayıdır. Ramazan, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini içinde saklayan en şerefli aydır. Ramazan ibadettir, berekettir, mağfirettir. Ramazan taattir, hayır ve hasenattır. Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre, Ramazan ayının ilk gecesi olunca, bir melek şöyle seslenir: “Ey iyilik isteyen! İbadete ve kulluğa gel! Ey kötülük isteyen! Günahlarından vazgeç!”
Ramazan, oruç ile anlam bulur. Oruçlarımız her şeyden önce bir sabır, irade ve merhamet eğitimidir. Bizi iştah ve hevesin, gayri meşru istek ve arzuların esiri olmaktan koruyan birer kalkandır. “Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. âyeti, orucun gayesinin her türlü kötülükten ve günahtan uzak durmak olduğuna işaret eder. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurur: “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya söverse, ‘Ben oruçluyum!’ desin.”