Ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG merkezi ortak sınavlarının yapılacağı tarihler internet sitesinde duyuruldu. Buna göre 1. dönem ortak sınavlar 25 ve 26 Kasım 2015, mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık 2015'te yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı merkezi ortak sınav tarihlerini belirledi.
TEOG SINAVI HANGİ TARİHTE YAPILACAK?
Bakanlığın belirlediği sınav takvimine göre;
- 1. dönem ortak sınavlar:
25 ve 26 Kasım 2015, mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık 2015'te yapılacak.
- 2. dönem ortak sınavlar:
27 ve 28 Nisan 2016, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs 2016'da gerçekleştirilecek.
Bakanlık bu yıl ayrıca 2016-2017 eğitim öğretim döneminde uygulanacak ilk dönem TEOG ortak sınav tarihlerini de açıkladı. Buna göre önümüzdeki yıl eğitim öğretim döneminin ilk yarısında düzenlenecek TEOG ortak sınav tarihi 23-24 Kasım 2016 olarak belirlendi.
TEOG'DA HANGİ DERSLER OLACAK?
Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerin öğretim programlarında yer alan kazanımları öğrencilerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanacaktır.
TEOG SINAVLARI İÇİN GİRİŞ YERLERİ
*Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıfta öğrenim gören her öğrenci kendi okulunda sınava girecektir.
*Öğrencinin sınava gireceği sınıf/salon ve sıra bilgisi e-Okul ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Okul yöneticileri e-Okul Sisteminden, öğrenci velisi ise Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencinin hangi sınıf/salon ve sırada sınava gireceğini görebilecektir.
TEOG PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?
Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için 4; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’ı toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.
83 ÖĞRETMEN TEOG İÇİN 4500 SORU HAZIRLADI
6 dersten yapılan TEOG sınav sorularını değişik illerdeki devlet okullarından seçilen 83 öğretmen hazırladı. Bu öğretmenler yaklaşık 4500 soru üretti. Üretilen bu sorular Milli Eğitim Bakanlığı komisyonlarında görevli 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi. İnceleme sürecinde 1500’den fazla soru elendi. Üzerinde bazı düzeltmelerin yapıldığı 2991 soru havuza alındı. İşte öğrencilere bu sorular yöneltilecek.
TEOG'DA 4 FARKLI KİTAPÇIK OLACAK
TEOG sınavlarında öğrencilere her dersin sınavından çoktan seçmeli 20’şer soru yöneltilecek ve 40 dakika süre verilecek. Her sınavda a, b, c ve d olmak üzere 4 farklı soru kitapçığı kullanılacak. Sınavlar 6’sı birinci, 6’sı da ikinci dönem olmak üzere toplam 12 tane olarak yapılıyor. Her dönem iki gün de tamamlanan sınavların ikişer günde mazeret sınavları oluyor. Bu günlerde yani yılda toplam 8 gün öğrenciler okula gitmiyor. 25-25 Kasım tarihleri arasında yapılacak sınavların mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek. İkinci dönem ortak sınavları ise 27 ve 28 Nisan’da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs’ta yapılacak.
1.174 MİLYON ÖĞRENCİ TEOG SINAVINA GİRECEK
TEOG sınavlarına 8. sınıfta okuyan toplam 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin girmesi bekleniyor. Bu sınavların sonuçları yalnızca liselere geçişte oluşturulacak yerleştirme puanının hesaplanmasında kullanılmıyor. TEOG dersi sınavları aynı zamanda öğrencilerin okul yazılılarından biri olarak da kabul ediliyor ve öğrencilerin yıl sonu başarı puanının hesaplanmasında kullanılıyor. Bu nedenle sınava tüm öğrencilerin girmesi bekleniyor.