19 MAYIS ANLAMI VE ÖNEMİ: 19 Mayıs 1919'da ne oldu?

1dk okuma

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan 19 Mayıs 1999 yılı Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç simgelerinden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk milli mücadeleyi başlatmak amacıyla 19 Mayıs 1999 yılında Samsun’a ayak basması milli bayram olarak kabul edilen günlerden birisidir. 20 Haziran 1938 yılında çıkartılan kanun ile bu anlamlı gün milli bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. 19 Mayıs’ta ülke genelinde Atatürk’ü Anmak ve hatırasına sahip çıkmak için çeşitli etkinlikler düzenlenir. Peki 19 Mayıs’ta ne oldu? 19 Mayıs’ın anlam ve önemi nedir? İşte, konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Haberin Devamı

19 Mayıs 1919 tarihinin anlam ve önemi Türkiye Cumhuriyeti için ayrı bir yere sahiptir. Her yıl bu tarih düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Türk tarihinde bugünün anlam ve öneminin büyük olmasının sebebi ise Kurtuluş Savaşı için atılan ilk adım olmasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs ilk olarak Samsun’da Gazi Günü adı altında kutlanmaya başlamıştır. 4 Mayıs 1935 yılında aldığı ve Atatürk Günü adı altında resmi bir nitelik kazandığı görülür. Peki 19 Mayıs’ta ne oldu? İşte, 19 Mayıs 1919 tarihinin anlam ve önemine ilişkin bilgiler…

19 MAYIS’TA NE OLDU?

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır.

İlk olarak 1926 tarihinde Gazi Günü ismi ile Samsun’da kutlanmıştır. Daha sonra ise Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması, 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

19 MAYIS’IN ANLAM VE ÖNEMİ

Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihinde yaşanan önemli olaylardan biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri sebebiyle çareler ararken, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlatmıştır.

Samsun işgal güçleri için önemli noktalardan biri olup Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülürdü. İngilizler bu sebepten ötürü 9 Mart tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlar, buna karşılık Türk halkı silahlanmıştır.

İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.