Ortodonti Uzmanı Dr. Gizem Altuğ Türkyılmaz şeffaf plak tedavi sürecini anlatıyor

2dk okuma

Günümüzde hız ve konfor daha da önemli hale gelirken yaşamın her alanında olduğu gibi ortodontide de dijitalleşme yoğun bir şekilde hissediliyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Gizem Altuğ Türkyılmaz ile ortodontide dijitalleşmeyi ve modern çözümleri konuştuk.

Haberin Devamı

Ağız sağlında ortodontik tedavinin öneminden ve şeffaf plak tedavisinden bahseder misiniz?

Ortodontik tedaviler estetik kaygılar bir yana dişlerin olması gereken açı ve akslarda ağız içinde bulunmalarını, alt - üst dişlerin birbirleriyle ideal düzeyde kapanmalarını ve çene ekleminin sağlığının idamesini sağlar. Şeffaf plak tedavileri, sürecinde hiçbir gıda engeli olmadan, sadece plaklarını düzgün ve düzenli takarak önceden belirlenen tedavi hedefini yakalamak mümkün olmaktadır. 

Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?

Şeffaf plak tedavilerinde hiçbir yaş aralığı bulunmuyor. 6 yaş grubundan başlayıp üst sınırı olmayan bir tedavi olarak düşünülebilir. Bu tedavilerde her yaş dönemi başarıyla tedavi edlebiliyor. Ancak iskeletsel problemlerde büyüme ve gelişim dönemini geçirmemek önem kazanmaktadır. 

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?

Haberin Devamı

6 - 10 yaş grubu çocukların dahil edildiği Invisalign First tedavilerinde hastaların seçtiği Invisalign sticker’larını plakların üzerine yapıştırarak çocuk hastaların tedavilerini  eğlenceli hale getirmek mümkün oluyor.


Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?

Ortodontik tedavilerde tek tip bir süreçten bahsetmek mümkün değil. Her hastanın ortodonti macerası ve tedavisinin süreci ağzın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tedavi simülasyonlarında ortalama süreç hastalarla paylaşılabiliyor. Ancak ortalama 1,5 senede hastaların - tedavileri tamamlanıyor denebilir.  

Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?

Çocuk hastalarda tedavi süreci yetişkinlere göre daha hızlı gelişiyor. Bu durum küçük ve büyük hastalar arasındaki kemik yoğunluğundaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. 

Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?

Şeffaf plakları hastalara ilk teslim edildiğinde ilk 2 - 3 gün bazı harfleri çıkarmakta zorluk çekseler bile bu durum hızla iyileşiyor ve normal konuşma geri geliyor. Plakları çıkarıp yemek yedikleri için şeffaf plak tedavisi gören hastaların hiçbir gıda engeli bulunmuyor. Hayatlarına kaldıkları yerden devam edebiliyorlar. 

Haberin Devamı

Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?

Her gün sadece 5 - 10 dakika protez temizleme tabletinin içerisinde olduğu suda bekletmek günlük bakım için yeterli oluyor. Zaten Invisalign sağlayıcı doktorların hastalarına önerdiği periyodlarda (7 - 10 gün) yeni plağa geçildiği için bu konuyu çok dert etmeye de gerek kalmıyor. 

Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?

Haberin Devamı

Bu tedavilerde hastaların tek yapması gereken plaklarını günde 22 saatin altına düşmeden takmaları. Hastalar şehir dışındaysa bile online görüşmeler ayarlanarak tedavinin -sorunsuz ilerlemesi sağlanabiliyor. 

Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?

Dijital tarama cihazları ve 3 boyutlu tasarımların ortodonti ve tüm diş hekimliğinde yeni bir sayfa açtığını söyleyebilirim. Artık bireysel tedavi planlamaları yapılıyor ve sadece o hastanın ihtiyaçlarını belirleyerek planlar uygulanabiliyor.

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası: