Saç ekimi operasyonları, seyrelme ve kellik sorunlarını ortadan kaldırıyor. Uzmanlar, klasik FUE saç ekimi işlemini saç kaybının kesin çözümlerinden biri olarak gösteriyor. Peki estetik cerrahlar tarafından uygulanan bu tekniğin detayları neler? Saç ekimi uzmanı Dr. Resul Yaman, işlemin detaylarını şöyle anlattı: “FUE sadece saç greftlerinin (içeriğinde deri ve saç kökleri bulunduran yapı) üniteler şeklinde tek tek çıkarılması anlamına geliyor. Bu alanda çalışmalar yapan doktorlar uzun yıllar saç köklerini motorize metotla çıkarıyor, çelik bıçaklarla saç köklerinin yerleştirileceği kanalları (delikleri) açıyor, daha sonra uçları ince cımbıza benzeyen forceps’ler ile saç foliküllerini cilt altına yerleştiriyordu. Buna ‘klasik FUE saç ekimi’ deniliyor. Bu işlem zaman içinde birçok çeşide ayrıldı. Gelişen metotlarla işlem kolaylaştı ve tüm dünyada hızlıca yayıldı. Daha hızlı saç nakli yapılmasını mümkün kılan bu işlem, günümüzdeki popülaritesine kavuştu.”
Klasik FUE saç ekimi tekniğinde saç kökleri silindirik iğnelerle toplanır. Böylece donör bölgede hasar azalır. İşlemlerde kullanılan iğnelerin işlevselliği ve kalitesi, ameliyatın başarısını materyal anlamında etkiler. Böylece greftler zarar görmez ve uygun açıyla çıkarılır."
SAÇ KÖKLERİ ALICI ALANA DOĞRU AÇIYLA ENTEGRE EDİLMELİ
Dr. Yaman, çıkarılan saç köklerinin çelik bıçaklar yardımıyla açılan kanallara nakledildiğini söyledi: “Saç folikülleri için alıcı bölgede kanal açmak gerekir. FUE tekniğinde çelik slitler kullanılarak kanallar, yani delikler açılır. Buradaki püf nokta; saç köklerinin doğru bir açıyla alıcı alana entegre edilmesi için uygun kesi oluşturmaktır. Eğer doğru açıyla saç kökleri yerleştirilirse operasyon sonrası saçlar doğal görünecektir. Saç kökü ekstraksiyonunu yarasız ve izsiz bir şekilde yapmak gerekir. Açılan kanallara saç kökleri tek tek yerleştirmelidir. Bu işlem dikiş gerektirmeden ve yara izi bırakmadan yapılmalıdır.”
1 YILIN SONUNDA EKİLEN SAÇLARIN HEPSİ ÇIKAR
Peki işlem sonrası ekilen saçlar ne zaman uzuyor? Dr. Resul Yaman, “Saç ekimi işleminden sonra greftler birkaç gün içinde bulundukları noktaya entegre olurlar. Ayrıca greftlerin ucundaki saçlar ortalama 16 gün içinde dökülmeye başlarlar. Operasyondan 3 ay sonra ekilen saçlar çıkmaya başlayacaktır. 7’nci ay bitince saçların yarıdan fazlası çıkar. Son olarak 12’nci ay bitince ekilen saçların hepsi çıkacaktır. Özellikle son geliştirilen FUE teknikleri ile yapılan saç ekimlerinde genellikle iz kalmaz. Ayrıca bu tür tekniklerde iyileşme sürecinin hızlı olması beklenmektedir” dedi.
SAÇ KÖKÜ ÇIKARILIRKEN DONÖR ALANI ZARAR GÖREBİLİR
Dr. Resul Yaman, “Kullanılan hızlı ve yüksek devirli motorlu punch’lar da saç kökü çıkarma sırasında hem saç kökünün hem de donör alanın zarar görmesine yol açabiliyor. Ayrıca FUE saç ekimi prosedürlerinde istenmeyen greftlerin aşırı hasat riski oluşabiliyor..”dedi.
İlandır