Milyonlarca insan halen estetik nedenlerle bir espriye dahi gülmekten çekiniyor. Dijital dönüşüm, bu konuda da insanların ve hekimlerin hayatını oldukça kolaylaştırmaya başladı. Ortodonti Uzmanı Dr. Alev Solak ile şeffaf plakların tüm detaylarını konuştuk.
Ağız sağlığında ortodontik tedavinin öneminden ve şeffaf plak tedavisinden bahseder misiniz?
Sağlıklı gülümsemelerin önündeki en önemli engellerden biri olan diş çapraşıklığı, estetik kaygıların yanı sıra genel sağlık ve vücut bağışıklığının iyileştirilmesinde de önemli rol oynamaktadır. Şeffaf plak tedavisi, kişinin sosyal hayatını etkilemeden kişiye özel hazırlanmış plaklar ile dişleri düzeltmek için uygulanan bir ortodontik tedavi yöntemidir.
Şeffaf plaklar, neredeyse görünmez olup, yemek yemek ve diş fırçalamak dışında tüm gün takılması gerekse de iş görüşmesi, toplantı veya düğün gibi özel günlerde istenilen zaman çıkartılabilir. Invisalign sistemi ile ortodontik tedavi olurken günlük alışkanlıklar değiştirilmek zorunda kalınmaz ve istenilen her şey yiyip içilebilir.
Plaklar dişlere hafif ve kontrollü kuvvetler uygular. Bu nedenle neredeyse hiçbir şey hissedilmez. Ayrıca bu sistemin randevuları aralıklı olduğu için hasta kontrole daha az gelir.
Plakların kolayca takıp çıkarılabilmesi; yeme içmeyi kolaylaştırır, dişlerin rahatça fırçalanmasını sağlar. Böylece ağız hijyenini korumak kolay olur. Invisalign tedavisi neredeyse görünmeyen ve çıkarılabilir plaklardan oluşması sayesinde hastaların gündelik yaşamlarında veya alışkanlıklarında genellikle herhangi bir kesintiye neden olmamaktadır. Önemli bir iş görüşmesinde ya da özel bir günde plaklar istenilen zaman çıkarılabilir ve ortodontik tedaviye kısa bir mola verilebilir. Bunların yanı sıra şeffaf plaklar, tedavi görenlerin ağız ve diş yapılarına uyum sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır.
Son yıllarda, ergenlik çağındaki gençler, futbol, basketbol veya dövüş sanatı gibi birçok fiziksel temas veya travma olasılığı içeren aktiviteler sırasında hem estetik kaygı hem de spor ihtiyaçları için Invisalign tedavisini tercih etmektedir.
Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Şeffaf plak tedavisini her yaşta yaptırmak mümkündür. Invisalign şeffaf plak tedavisi ile çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde bulunan neredeyse tüm diş bozuklukları tedavi edilebiliyor.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Sağlıklı bir gülümsemenin özgüven ve bireysel gelişim üzerine etkileri bulunuyor. Özellikle ergenlik öncesi çocuklarda başkaları tarafından değerlendirilmek özgüvenli olmanın bir ölçütü olarak tanımlanıyor. Dişlerin görünümü nedeniyle alay edilme endişesi, yetişkinlik döneminde devam edebilecek davranış bozukluklarına neden olabiliyor çünkü dişlerinden rahatsız olan bireyler rahatça gülümseyemiyor ve sosyal hayatlarında güvenli bir duruş sergileyemediklerinden bu durum psikolojilerini de olumsuz etkiliyor. Ortodontik tedavi sonrası hastalar rahatça gülebiliyor. Hayatlarındaki bu önemli gelişme onları pozitif yönde etkiliyor ve hayat kalitelerinin artmasına sebep oluyor. Çocuklara uygulanan şeffaf plaklarda ise tedaviyi eğlenceli hala getirmek için plakların üzerine yapıştırılan çeşitli çıkartmalar kullanılabiliyor. Bunlar çocukların dikkatini çekerek birbirlerine göstermelerini, daha motive ve özgüvenli olmalarını sağlıyor.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Şeffaf plak tedavisinin süresi hastaların problemine ve onlara uygulanan tedavi planına göre değişiklik gösterebiliyor. Ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında tedaviler tamamlanmış oluyor. Bu da gerek hastalara gerekse hekimlere zaman kazandırıyor.
Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?
Çocuk hastalarda diş hareket süresinin yaşlarından ötürü daha hızlı sonuç verdiği görülmektedir. Yetişkin hastalarda ise tedavi süresi çocuk hastalara göre daha uzun olabiliyor. Ancak bu toplam tedavi süresinde çok büyük bir farklılık oluşturmuyor.
Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastalara sınırlamalar getiriyor mu?
Şeffaf plaklar konuşmada zorluğa neden olmuyor. Plaklar ilk takıldığında hafif bir pelteklik hissediliyor fakat bu durum 1-2 gün içinde normale dönüyor. Şeffaf plak tedavisinde hastalar yemek yemeden önce plaklarını çıkarabildiği için istediklerini yiyip içebiliyor.
Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?
Şeffaf plaklar hastanın onları muhafaza edebileceği bir kutuyla geliyor. Plaklar hastaya teslim edilirken kutuda muhafaza etmeleri gerektiği ve nasıl bakım uygulanması gerektiği detaylı bir şekilde anlatılıyor. Şeffaf plaklar günlük olarak diş macunu olmadan su altında yumuşak bir diş fırçası ile temizlenmelidir. Plakları temizlemek için asla sıcak su kullanılmamalıdır çünkü bu plakları deforme edebilir. Bunun yanında, şeffaf plakların temizliği, plaklar ile birlikte gelen temizleme kristalleri ile de yapılabiliyor. Bu kristaller suda eritiliyor. Plaklar 10-15 dakika kadar bu suda bekletiliyor. Böylece plakların temizliği sağlanmış oluyor. Temizleme kristallerinin bitmesi durumunda ise eczanelerde satılan şeffaf plak temizleme tabletleri ile de aynı şekilde plakların temizlenmesi mümkün.
Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Hastalar fiziki olarak kliniğe gitmeseler bile telefonlarına indirebildikleri My Invisalign Uygulaması sayesinde ağız içi fotoğraflarını göndererek tedavilerine devam edebiliyor. Ayrıca Invisalign Sanal Randevu ve Invisalign Sanal Bakım programları sayesinde kontrollerini online olarak yaptırabilme imkânı da bulunuyor.
Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?
Günümüzde hız ve konfor daha da önemli hale gelirken yaşamın her alanında olduğu gibi bu konuda da dijitalleşme yoğun bir şekilde hissediliyor Ortodontik tedavide dijitalleşme sayesinde daha hızlı ve konforlu tedaviler yapılabiliyor. Bu bağlamda diş hekimliği alanında da son yıllarda pek çok yenilik oldu. Ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme ise ağız içi tarayıcıların kliniklere dâhil olmasıdır. Ağız içi tarayıcılar sayesinde dijital ortamda kayıtlar tutulabiliyor. Ayrıca kayıt alındıktan sonra hastaya o an dişlerini ve kapanışını gösterip anlatma şansı bulunabiliyor.
İlandır