AstraZeneca Türkiye akciğer sağlığının önceliklendirilmesi için Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi

3dk okuma

AstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak.

Haberin Devamı

Ayrıca inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı.  Kampanya ile akciğer kanseri hakkında farkındalık sağlanması ve risk faktörlerine dikkat çekilmesi hedefleniyor.  

Akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıkları (KSYH), her yıl milyonlarca insanın erken ölümüne yol açarak sağlık sistemlerine ve ekonomiye büyük bir yük getirirken hastaların ve sevdiklerinin yaşamlarını da ciddi şekilde etkiliyor. Akciğer kanserinin yalnızca 2022 yılında tüm dünyada 1,8 milyon kişinin ölümüne yani kanserden kaynaklanan tüm ölümlerin yaklaşık beşte birine neden olduğu tahmin ediliyor[1]. Akciğer kanseri Türkiye’de ise yılda yaklaşık 40 bin yeni vaka ile en fazla görülen kanser türü.[2] Akciğer kanseri teşhis edilen vakaların yaklaşık yüzde 80'i ileri evrede tanı alıyor[3]. Akciğer kanseri ayrıca kansere bağlı ölümlerde de ülkemizde birinci sırada yer alıyor.2

Sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlayan bilim odaklı, yenilikçi ve araştırmacı ilaç şirketi AstraZeneca Türkiye, akciğer sağlığını korumak amacıyla Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdi. Bu inisiyatif; sağlık çalışanları, araştırmacılar, politika yapıcılar, üniversiteler ve dernekler ile iş birliği yaparak akciğer hastalıklarının erken tanısı ve etkin yönetimi hakkında farkındalığı artırmayı hedefleyen projeler hayata geçirecek. Aynı zamanda dünyada ve ülkemizde akciğer hastalıklarıyla ilgili güncel bilimsel gelişmeleri takip ederek akciğer hastalıklarının etkin kontrolüne yönelik politika önerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak. İnisiyatif ve akciğer sağlığı hakkında detaylı bilgilere www.akcigersagligiinisiyatifi.com web sitesi ve Akciğer Sağlığı İnisiyatifi Instagram ve Facebook hesaplarından ulaşılabilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca Akciğer Sağlığı İnisiyatifi kapsamında Türk Tıbbı Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı. “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası ile akciğer kanseri risk faktörleri, belirtileri ve erken tanının önemine dikkat çekilmesi hedefleniyor. Kampanya ile ilgili bilgilendirici içerikler inisiyatifin sosyal medya hesapları üzerinden de paylaşılacak.

“AKCİĞER SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNİ ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA GÖRÜYORUZ”

Haberin Devamı

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış açıklamasında şunları söyledi: “Akciğer sağlığının önceliklendirilmesine liderlik ederek bu hastalıklara bağlı ölümleri önlemek hedefiyle küresel bilgi birikimimizi ve tecrübemizi ülkemize taşıyoruz. Akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarıyla mücadelede öncü bir rol üstlenerek hayata geçirdiğimiz Akciğer Sağlığı İnisiyatifi ve bu inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği iş birliği ile yürüttüğümüz ‘Belirti Yoksa da Yok Sayma’ farkındalık kampanyası, akciğer kanserinin risk faktörleri ve erken teşhisine dikkat çekerek bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasına önemli katkılarda bulunacak. Akciğer Sağlığı İnisiyatifi ile tarama ve erken tanı faaliyetleri, bilimsel veri üretimine katkı ve farkındalık çalışmaları yürüterek hekim ve hasta dernekleri, sağlık çalışanları, üniversiteler, kamu ve araştırma kurumlarıyla iş birlikleri yapmayı, yenilikçi projeler ve akciğer kanseri başta olmak üzere akciğer hastalıklarının toplum sağlığı ve ülkemizin ekonomisi üzerindeki yükünü azaltmayı ve bu hastalıkların etkin yönetimi için politika önerileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. İnisiyatifin, akciğer kanseri farkındalığı, erken tanının geliştirilmesi ve kamu politikaları için öneriler geliştirilmesinde önemli bir işlevi olacağına inanıyoruz.”

“ÇALIŞMALARIMIZIN TOPLUM SAĞLIĞINA VE KAMU POLİTİKALARINA POZİTİF ETKİ EDECEĞİNE İNANIYORUZ”

Haberin Devamı


Haberin Devamı

AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz ise şunları söyledi: “Akciğer kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemize de getirdiği ekonomik yük ve toplumsal etkiler düşünüldüğünde, bu hastalığın erken teşhis ve tedavisinin kamu sağlığı politikalarının öncelikli konuları arasında olması gerektiğine inanıyoruz. Ulusal ve uluslararası halk sağlığı stratejilerinde ve kanser kontrol planlarında, akciğer kanseri taramasının önceliklendirilmesi için daha proaktif bir yaklaşıma ihtiyaç bulunuyor. Bu kapsamda risk gruplarının tanımlanması, mevcut tarama altyapılarından yararlanılması ve teknoloji entegrasyonu gibi alanlarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve yeni kamu politikası yaklaşımları hastalık yükünün kontrol edilmesi ve sağkalım oranlarının artırılması açısından önem taşıyor. Bu nedenle AstraZeneca olarak üstesinden ancak iş birlikleri ile gelebileceğimiz böylesine ciddi hastalıklarda, ilgili paydaşlar arasında güçlü bir köprü kurma çabasıyla hareket ediyoruz. Akciğer kanseri tedavisi ve risk faktörlerinin kontrolüne yönelik bilimsel veriler üreterek kamuoyunu bilinçlendiriyor, kamu ve dernekler ile iş birlikleri yaparak ülkemizde akciğer kanseri farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz. Toplum sağlığını iyileştirme ve hastalıkların ekonomi üzerindeki yükünü azaltma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızı, akciğer sağlığına ve ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak görüyoruz. Yeni projemiz, ‘Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ ile akciğer kanseri ve kronik solunum hastalıklarının oluşturduğu sağlık yükünü azaltmak için önemli bir adım daha attık. www.akcigersagligiinisiyatifi.com adresi ve Akciğer Sağlığı İnisiyatifinin Instagram ve Facebook hesapları üzerinden detaylarına ulaşabileceğiniz bu inisiyatif sayesinde, akciğer sağlığı alanında farkındalık yaratmayı, bilimsel araştırmaları desteklemeyi, yenilikçi çözümlere katkı sağlamayı ve akciğer hastalıklarının etkin kontrolüne yönelik politika önerileri geliştirmeyi ve böylelikle sağlıkta eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunarak toplum sağlığını daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Kampanya videosunu izlemek için tıklayınız.

[1] World Health Organization. Globocan 2022 Fact Sheet. Available at: https://gco.iarc.fr/today/en/fact-sheets-populations#countries. Accessed July 2024.

[2] Globocan 2022 https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/populations/792-turkiye-fact-sheet.pdf

[3] Türkiye Kanser İstatistikleri 2018, 2022

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası: