İmza törenine Adana Valiliği Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atilla Menevşe, Ticaret Borsası (ATB) Şahin Bilgiç, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu, protokol üyeleri ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, yaptığı konuşmada RİS Adana projesi hakkında bilgi verdi. Projenin Adana Valiliği himayesinde, ÇKA koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Ticaret Borsası işbirliği ile gerçekleştirileceğini belirten Lütfi Altunsu, bölgesel kalkınmanın hedeflendiğini kaydetti. Bölgenin ulusal ve küresel düzeyde rekabet edilebilirliğinin artırılabilmesi için bölgesel inovasyon stratejisi çalışmasını zorunlu olduğunu vurgulayan Altunsu, bu ihtiyaçtan hareketle RİS Adana çalışmasına başlanacağını kaydetti. RIS Adana için 36 ay süre öngörüldüğünü anlatan Altunsu "Kentte önceki dönemde gerçekleştirilen strateji çalışmaları taranması, sektörel araştırma ve saha çalışmalarının gerçekleştirilmesi, stratejik planın hazırlanması, eylem planının oluşturulması ve uygulama safhasına geçilmesi planlanmaktadır" dedi.
Törende kurumların temsilcileri de projeyle ilgili görüşlerini açıkladı. ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Adana ve Mersin’in Marmara bölgesine alternatif olabileceğini vurgulayarak "Bölgenin inovasyonla, bilgi ve birikimlerle ayağa kalması gerekiyor. Bu proje Adana ve Mersin için önemlidir. Başarıldığında sadece projenin tarafları değil Adana’da yaşayan insanlarımız da etkilerini görecektir" dedi.
ATO Başkanı Atilla Menevşe, ARGE ve inovasyon çalışmalarının önemine değinerek, Oda olarak bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kurumların ortak hareket etmesi ile daha verimli çalışmalar ortaya çıkarılacağını ifade eden Menevşe "RİS Adana çalışması ile Adana’nın ortak inovasyon stratejisi, ekonomik gelişmenin yol haritası ve Adana’nın birlik beraberlik tablosunu belirlenecektir" diye konuştu.
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek gerektiğini söyledi. Arge merkezlerine, inovasyona dayalı işlere devlet desteklerinin büyük olduğuna dikkat çeken Kıvanç, RİS Adana projesinin bir başlangıç olacağını ve tüm kurumlara katkı sağlayacağını vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, rekabet etmek için yeniliğe açık olmak ve bunu da strateji yoluyla gerçekleştirmek gerektiğine vurgu yaptı. Bölgenin temel ihtiyaçlarını belirlemek için Adana’nın stratejisinin olmasının gerekliliğine dikkat çeken Sözlü "Bu aşamanın takip edilip temenniden öteye geçmesi gereklidir. Adana’nın var olan potansiyeline ivme kazandıracak, kalkındıracak stratejisinin hayata geçirilmesi ilimizin daha iyi yerlere geleceği anlamına geliyor" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından RİS Adana projesinin protokol metni imzalandı.