Adana’da suyun yüzde 40'ı kayıp-kaçağa akıyor

2dk okuma

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Rahmi Pekar, kentte kayıp-kaçak su oranının yüzde 40’ların üstünde olduğunu söyledi. Pekar, “Çatalan Barajı hattından gelen şebekede ciddi bir su kaybı yok. Kayıp ve kaçak maalesef Adana’nın içerisinde var. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için yoğun mücadele veriyoruz. Suyun yüzde 40’nın kayıp-kaçak olması çok büyük bir sıkıntı; masrafların katlanması demek. Bunun önüne geçmek birçok artıyı beraberinde getiriyor. Merkezde kaçak su kullananların üzerine gidiyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

ASKİ, 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü dolayısı ile 1. Adana Su Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Düzenlenecek etkinliklerin detaylarıyla ilgili ATOSEV’de düzenlenen basın toplantısında konuşan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, yeryüzündeki milyarlarca insanın mevcut suyun ancak yüzde 1’ni kullanabildiğini kaydetti. Dünyanın, bölgenin ve Türkiye’nin su açısından sıkıntılı olduğunu anlatan Pekar, “Irak’ta kişi başına yıllık su tüketimi 2 bin metreküp, Suriye’de bin 300 metreküp civarında. Türkiye’de ise bu rakam bin 600 metre küp seviyelerinde. Maalesef biz su kaynağı olarak çöl diye bilinen Irak’tan daha fakir durumdayız. Bunun bilincini bir şekilde aşılamamız gerekiyor. Ağaç yaşken eğilir. Konuyla ilgili çalışmalarımızın büyük bir kısmını çocuklara ayırdık. Okullara gideceğiz. Alış-veriş merkezlerinde küçüklere yönelik sunumlar yapılacak. Adana üzerinden suyun önemini bütün topluma ulaştırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

KIRSALDAKİ ASTBESLİ BORULAR BU YIL DEĞİŞTİRİLECEK
Kimya Mühendisler Odası’nın gündeme getirdiği ilde kansere yol açan asbestli boruların kullanımına ilişkin açıklamalarda bulunan Rahmi Pekar, merkez ilçelerde bir metre asbestli borunun olmadığını söyledi. Büyükşehir’e yeni bağlanan kırsal bölge ve köylerde 250 km civarında asbestli borunun varlığına işaret eden Pekar, “Asbestli borular 2005’te Avrupa Birliği’nde, 2010’da ise Türkiye’de üretimi ve kullanımı yasaklanmış. Bizim ASKİ olarak kesinlikle asbestli boru alıp da döşememiz mümkün değil. 1970’li yıllarda zaten belediyelere bu borular veriliyordu. 250 km’lik asbestli boruların değiştirilmesi için projelerimiz hazır. Bu yıl tamamı değiştirilecektir.”

Yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırının 15 ilçe ve 1000 köye yükseldiğini ifade eden Pekar, bu kadar geniş bir alana kısa sürede ulaşmanın zorluğuna değindi. Seçimlerden sonra ilin fotoğrafını çekip, gerekli tespitlerini yaptıklarını bildiren Pekar, öncelikle suyu olmayan yerlerin bu ihtiyacını karşılamaya gayret ettiklerini vurguladı. Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yer altı suları miktarında düşüş yaşandığını belirten Pekar, bilinçsiz yer altı suyu kullanımı hususunda Konya Ovası’nı örnek gösterdi.

Haberin Devamı

EVLERDEKİ SU DEPOLARI BAKIMSIZ
Çatalan’dan çeşmelere akan suların markette satılanlardan daha kaliteli olduğunu savunan Pekar, şöyle devam etti: “Adana’nın tamamında büyük su depoları var. Bunların temizlik ve bakımlarını yapıyoruz. Depolar bayağı bir kötü durumda. Depolar zamanında İller Bankası tarafından yapılmış ve muhtarlara devredilmiş. Muhtarlar depo şebekelerine çok fazla bakamamış. Zaman zaman hastanelerden bize içme suyuyla ilgili raporlar geliyor. Bizim suyumuz çok kaliteli. Fakat çocuklarda ishal benzeri salgınlar olduğunda ortaya evlerdeki su depolarının bakımsız olduğu ortaya çıktı. Su depolarına düzenli bakım yapılması gerekir. 15-20 günlük bir bekleme bile depolardaki su kalitesini düşürüyor. Apartmanlardaki depoların temizliğiyle ilgili Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürütüyoruz.” Pekar, Adana genelinde 750 bin su abonesinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

ASKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Lutfi Doğan ise 1. Adana Su Zirvesi programı hakkında bilgi verdi. Doğan, sürdürülebilir kalkınma için en önemli kaynakların başında suyun geldiğini ifade etti. Etkinlikler kapsamında şehrin çeşitli noktalarında kurulacak stantlarda suyun önemi anlatılacak. Kaliteli suya erişmenin ne denli güç olduğu konusunda çocuklar üzerinde bir algı oluşturmak amacıyla su taşıma etkinliği gerçekleştirilecek. İlköğretim öğrencileri, Büyükşehir Belediyesi’nden ASKİ Genel Müdürlüğü’ne kadar sırt çantalarında su taşıyacak. Okullarda öğrencilere suyun etkin kullanımına dair eğitimler verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası: