Amerikalı bilimciler müthiş memnun

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı bilimciler müthiş memnun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2004 21:25

Bilim lobicileri Kongre’den istediklerini aldı. Sonuç olumlu. 500 milyar dolar bütçe açığının tahmin edildiği bir yılda Ulusal Bilim Vakfı (UBV) % 5, Ulusal Sağlık Enstitüsü (USE-NIH) % 3,1 bütçe artışı elde etti. Bununla birlikte NASA daha azla yetinecek.

Türkiye’de bilimin aldığı üç kuruş da kesilirken, Amerikan Kongresi, bilime istediğini överdi ve savaş ve bütçe açığına rağmen bilimin bütçeden alacakları paylar arttırıldı. Bütçede bilim kurumları için ayrılan bütçelerin ana hatları şöyle:

Ulusal Bilim Vakfı (NSF): % 5 artışla 58 milyar dolar. Geçen sene, vakfın bütçesini 5 yılda ikiye katlama planının bir parçası olarak, yıllık % 15 artışın da epeyi gerisinde kaldı.

Master öğrencilerine rahat yaşayabilmeleri için bir maaş ödemek dahil, bu para USV’na fazladan 268 milyon dolar tahsis etti. Gelecek sene maaş 27.500 dolardan 30.000 dolara artacak. Başka bir idari avantaj, üniversitelerle bölge okulları arasında ortak bilimsel programlar düzenleme bütçesinin, bu yılkinden 12 milyon dolar fazla olarak, 139 milyon dolara çıkarılmış olması. Yasa koyucular Ulusal Ekolojik Gözlem Ağı (binasının inşasına başlanması planını bozsalar da, sürmekte olan projelerin her birine 6’şar milyon dolar verdi.

NIH: 27,82 milyar dolarlık bütçe başkanın talebini geçti. Bu, fazladan eğitim ve biyotıp araştırmaları harcamalarına gidecek.

NASA: 15,2 milyar dolarlık bütçe, Başkanın % 2’lik artış isteğine uysa da, bazı düşüşler içeriyor. Kongre’nin baskısıyla NASA, milyarlarca dolara mal olacak Yörüngesel Uzay Uçağı inşa etme planlarını erteleyecek.

Bütçede, aynı zamanda 1,5 milyar dolarlık uzay istasyonu bütçesi talebinden 200 ve füze teknolojisi programından 70 milyon dolarlık indirime gidildi. 20 milyon dolarlık Jüpiter araştırması ve kutupları inceleyecek 11 milyon dolarlık global iklim değişimleri araştırması gibi, NASA’nın bir çok talebi de reddedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!