Altın kız Alemitu Degfa Bekele

Güncelleme Tarihi:

Altın kız Alemitu Degfa Bekele
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2009 00:00

Torino’da bayanlar 3000 metrede 8:46.50 ile yeni Türkiye rekoru kırarak, ülkemize tarihinde ilk kez Avrupa Salon Şampiyonluğu kazandıran ilk atlet oldu.

1998 yılında Elvan Abeylegesse ile birlikte Türkiye’ye geldi. Bir süre Türkiye’de kaldıktan sonra "Yapamadım" dedi ve ülkesine geri döndü. 2005 yılında Madrid’deki salon şampiyonasında ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı. Aynı şampiyonada doping yaptığı gerekçesiyle madalyası geri alındı.

Ülkesine döndü çocuk doğurdu, anne oldu. Geçtiğimiz yıl ablasını kaybetti. Sonra yine Türkiye’nin yolunu tuttu. Eşi Etiyopya’da polis memuruydu. 5 yaşında çocuğu ile onlar orada kaldı.

Elvan’ın başarılı antrenörü Ertan Hatipoğlu ile birlikte Üsküdar Belediyesi’nde spora yeniden döndü.

Ve Torino’da Türkiye’ye Avrupa Salon Atletizm şampiyonalarındaki ilk madalyasını ve ilk birincliğini kazandırdı.

Alemitu Degfa Bekele...

3 bin metre bayanlarda 8 dakika 46.50 ile Avrupa Salon Şampiyonu oldu ve Türkiye rekoru kırdı.

Müthiş sprint

Yarış öncesi Bekele’nin en büyük rakipleri İrlandalı Mary Cullen, Rus Anna Alminova, İspanyol Nuria Fernandez, Portekizli Sara Moreira’ydı. Yarış öncesi Bekele’nin taktiği belli oldu. 12 atletin mücadele ettiği koşuda yarışın yavaş tempoda koşulmasına izin vermeyecekti. Gerekirse liderliği alacak ve tempoyu kendi belirleyecekti. Gerektiğinde de tempoyu düşürecekti. Antrenörünün verdiği taktiği pistte başarıyla uyguladı.

Kendisinden çok daha iyi derecelere sahip atletlerin önünde ilk bin metreyi 3 dakika 00.58’de, iki bin metreyi de 5 dakika 58.33’te lider geçti. Yarışın son 100 metresinde de rakipleriyle arasındaki farkı açıp altın madalyaya koştu.

Alemitu bu derecesiyle aynı zamanda 8:48.60’la Ayşen Barak’a ait Türkiye rekorunu eline geçirdi. Barak, bu rekorunu 2001 yılında İngiltere’nin Birmingham kentinde kırmıştı. Yarışta Portekizli Moreira (8:48.18) gümüş, İrlandalı Cullen de (8:48.47) bronz madalya aldı. Bu arada 4x100 m bayanlar bayrak takımımız 3 dakika 37.37’lik derecesiyle 6 takım arasında 5. oldu. Altın madalyayı 3.29.12’lik derecesiyle Rusya kazandı.

Alemitu: Hep dua ettim

KULÜBÜ
Üsküdar Bld’den 2 bin 500 TL maaş alan Bekele, dünkü başarısıyla 600 cumhuriyet ödülünün de sahibi oldu. Süreyya Ayhan ve Gabriela Szabo’nun ilk kutladığı Bekele’nin madalyasını Avrupa Atletizm Federasyonu (EAA) Konsey Üyesi Münir Yaraş vardı. Bekele, duygularını "Allahım dedim, hiçbir şeyimiz yok. Buradan madalya ile dönmeliyim dedi, dua ettim. Şükürler olsun kazandık" şeklinde dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!