Almanya Üçüncüde başardı (İtalya 1990)

Güncelleme Tarihi:

Almanya Üçüncüde başardı (İtalya 1990)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 13:23

Haberin Devamı

Hürriyet
1990'ın en büyüğü Almanya'nın orta sahasındaki dinamosu Lothar Matthäus, finale kadar penaltılarla gelen Arjantin'i, Brehme'nin penaltıdan attığı golle 1-0 yenmelerinin ardından kupayı böyle kaldırmıştı.
14. Dünya Kupası'nın evsahipliğini kazanan İtalya, Meksika'dan sonra finallere ikinci kez ev sahipliği yapan ülke oldu. İtalya, standartları tam olarak tamamlayamamasına rağmen, diğer adaylar İngiltere, Sovyetler Birliği ve Yunanistan'ın arasından sıyrılarak, 19 Mayıs 1984'te organizasyonu aldı. Finaller öncesinde yoğun bir çalışma başlatan İtalyanlar yeni bir çok stat inşaa etti ve başlama vuruşu öncesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirmeyi başardı.

Haberin Devamı

Büyük takımların kendilerinden beklenen iyi oyunu sergileyemediği finallerin açılış maçında Kamerun, büyük bir sürpriz yaparak geçen kupanın sahibi Arjantin'i 1-0 yendi. Ancak İtalya, bu durumun dışında değerlendirilmeli... Çünkü ev sahibi takım, ilk turdaki her maçından galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkarken, takımdaki bir futbolcusu da yıldızını parlatmaya başlamıştı: Salvatore Schillaci. Her finalde gerek futbolu, gerekse ismi ile favoriler arasında yer alan Brezilya, grup maçlarında sergilediği futbolla rakiplerine karşı belirgin bir üstünlük sağlayamamasına karşın, maçlardan galibiyetle ayrılmayı başardı. Herkesin turnuva takımı olarak nitelendirdiği Batı Almanya ise ilk turdaki karşılaşmalarında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ve Yugoslavya'yı yendi; Kolombiya'ya bir puan kaptırmasına karşın 2. tur vizesi aldı.

38 yaşındaki Roger Milla'nın attığı iki gole Kolombiya'yı uzatmalarda yenen Kamerun, çeyrek finallere kalan ilk Afrika takımı olarak tarihe geçti. Çekler ise Tomas Skuhravy'nin hat-trick yaptığı maçta Kostarika'yı 4-1 yenerek kupanın dışına itti.

Erken final olarak da değerlendirilebilecek ikinci turun diğer bir karşılaşmasında ise, iki Latin Amerika takımı karşı karşıya geldi. Arjantin, dünyaca ünlü yıldızı Maradona'nın, Caniggia'ya yaptığı asistle gelen tek golle Brezilya'yı saf dışı bıraktı. Batı Almanya, Hollanda'yı 2-1'le kolay geçerken, ev sahibi İtalya da Uruguay'a 2-0'la 'güle güle' dedi. Yıllardır kupaya hasret kalan İngiltere, David Platt'ın son dakikada attığı golle Belçika'nın dönüş biletini kesti. Normal süresi ve uzatma devreleri de 0-0 beraberlikle sona eren İrlanda-Romanya maçında çeyrek finale çıkacak takımı penaltı atışları belirledi. Penaltılarda 5-4 üstünlük sağlayan İrlanda, son 8 takım arasına giren bir başka ekip oldu.

Haberin Devamı

Finallerin en dramatik bölümü şüphesiz çeyrek finallerdi. Arjantin, Yugoslavya engelini ancak penaltı atışları sonrasında aşabilmiş, mavi beyazlılarda Maradona, Yugoslavya'da da Stojkovic topu filelerle buluşturamamıştı. Almanya Matthaus'un attığı penaltı golüyle Çekoslovakya'yi elerken, İngiltere de ancak uzatmalarda attığı golle efsane Kamerun takımına 'buraya kadar' dedi. İtalya da rakipleri gibi Schillaci'nin penaltıdan attığı golle yarı finallere kalmayı başardı.

Şampiyon: Almanya
İkinci: Arjantin
Üçüncü: İtalya
Dördüncü: İngiltere
Adidas Altın Krampon:
Salvatore SCHILLACI 6 gol
Adidas Altın Top:
Salvatore SCHILLACI (İtalya)
FIFA Fair Play Ödülü:
İngiltere

Ancak yarı finallerde de maçların sonucunu penaltılar belirledi. Donadoni ve Maradona'nın devleştiği maçın normal süresine 1-1 tamamlanırken, penaltılarla gelen sonuç Arjantin'i finallere taşıdı. Almanya ve İngiltere arasında oynanan diğer yarı final maçının galibini de penaltılar belirledi. Yine 1-1 biten maçı penaltı atışları sonrasında 4-3 kazanan Almanya, kupaya bir adım daha yaklaştı.

Haberin Devamı

Büyük final öncesinde üçüncülük maçında gülen taraf ev sahibi İtalya oldu. Schillaci'nin attığı golle İngiltere'yi 2-1 yenen İtalyanlar bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldılar.

Büyük finalde futbolun iki devi karşı karşıya geldi. Bir yanda Maradonalı Arjantin, diğer yanda 'İmparator' Beckenbauer yönetimindeki Almanya.

İtalya'daki finallerde Arjantin, rakiplerini neredeyse hep penaltılarla elemişti. Birinci kalecisi sakatlanan Arjantin'de kaleye geçen Goygoçeya, harikalar yaratmış, adeta takımı finallere kadar taşımıştı. Ancak çekirge finalde zıplayamadı. Penaltılarla finale gelen Arjantin, Brehme'nin 86. dakikada attığı tek golle kupayı Almanya'ya kaptırdı.

GOL KRALLIĞI
Salvatore Schillaci (İtalya)
Tomas Skuhravy (Çekoslovakya)
Michel (İspanya)
Roger Milla (Kamerun)
Gary Lineker (İngiltere)
Lother Matthäus (Almanya)
:
:
:
:
:
:
6 gol
5 gol
4 gol
4 gol
4 gol
4 gol
İSTATİSTİKLER
Toplam Maç
Toplam Gol
Gol Ortalaması
Atılan Oyuncu
KK Atılan Gol
Toplam Seyirci
Seyirci Ortalaması
:
:
:
:
:
:
:
52
115
2,21
16
-
2,515,168
48,369

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!