AKP’nin eli 2010’da cebimizde

SİGARAYA zam var. Yasak olan sigaraya zam var. Tıpkı petrol ürünleri ve doğalgaza zam öngörüldüğü gibi.

Haberin Devamı

İmza yaş, imza kuru, açılım, kapanım, Ermenistan, Suriye derken, Meclis’te sessiz sedasız bir görüşme maratonu başlıyor. Hepimizin kaderini belirleyen 2010 bütçe maratonu.

Gelecek yılın bütçesinden gelen haberler bizim için pek parlak değil. AKP’nin hazırladığı 2010 bütçesinin eli yine hepimizin cebinde.

Gelecek yıl 13.1 milyar liralık (eski parayla 13.1 katrilyon) gelir artışı öngörüyor. Özellikle ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) üzerinden.

ÖTV nasıl artacak? Ya tüketim mallarına zam ya da vergi oranında artışla. Sanıyorum, gelir artışını AKP zamla sağlamayı düşünüyor.

Bu yıl ÖTV gelirleri 41.5 milyar lira. Gelecek yıl öngörülen gelir 54.6 milyar lira.

TOPLAM ARTIŞ YÜZDE 16.7

Haberin Devamı

Genel olarak vergi gelirlerinde toplam artış yüzde 16.7.

2009 kriz yılı. 2010 krizin o kadar derin olmasa bile, yine de izlerinin sürdüğü bir yıl. Krizden çıkan bir ekonomide bu kadar yüksek vergi geliri artışı sağlamak güç görünüyor.

Gelirde artış var, buna karşılık harcamalarda azalma yok. Mali disiplinden sürekli söz eden AKP,harcamaları kısmayı bir türlü beceremiyor.

Gelir artışı için öngörülen bir başka kalem daha var. İthalattan alınan KDV artıyor. 2010’da ithalat artıyor, buna paralel KDV’si artıyor.

SİGARA OLAYI

En garip artış sigarada.

Sigara içmek sınırlanıyor, hatta bütün kapalı yerlerde yasaklanıyor. Yasakla birlikte, sigara tüketimi ister istemez azalıyor.

Şimdi tüketimi azalan sigarada ÖTV artışı öngörülüyor. Ve oradan bir gelir artışı umuluyor. Bu nasıl olacak, merak ediyorum.

BÜTÇEYE MAKYAJ

CHP Trabzon milletvekili Akif Hamzaçebi “bütçe açığını düşürmek için bütçeye makyaj yapılmış” diyor. Bunu da şöyle açıklıyor:

“İşsizlik fonunun faiz geliri ile özelleştirmede nakit fazlası bütçeye gelir kaydedilmiş. Toplam 13.8 milyar lira eklenmiş. Şu anda öngörülen bütçe açığı 50.1 milyar lira. Bu 13.8 milyarlık ek gelir olmasa gerçek bütçe açığı 63.9 milyar lira. Yani, 13.8 milyarlık makyaj var.”

Haberin Devamı

Hamzaçebimaliyeci, bütçeden çok iyi anlıyor, konusunda iyi uzman. Zaten o meslekten geliyor. AKP’nin bu uyarıyı dikkate alması, hepimizin yararına.

Ben bir de bütçede yatırımlara bakarım. İşsizliğin azalması, ekonomik büyüme, gelirlerin artması, yatırımlara bağlı.

Yeni bütçede yatırımlarınmilli gelire oranı  yüzde 16.9’dan yüzde 17.6’yayükseliyor. Artış binde 7. Krizden çıkan bir ekonominin normal seyri. Buna rağmen, gelecek yıl için öngörülen büyüme yüzde 3.5.

Bu nasıl olacak? İyimser bakışla olacak. Aksi zor.

 

Yazarın Tüm Yazıları