Akdeniz Oyunları için "lobi" atağı

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Oyunları için lobi atağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 11:34

Yunanistan'ın, ekonomik kriz nedeniyle birçok yükümlülüğü yerine getirememesi üzerine ev sahipliği kaybettiği 2013 Akdeniz Oyunları'nın Mersin'de yapılması için lobi çalışmaları sürüyor.

Akdeniz Oyunları Uluslararası Komitesi (ICMG) tarafından istenen garanti mektubunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından, Mersin protokolü Fransa'ya lobi çalışmasına gidiyor.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Türker Arslan, İl Gençlik ve Spor Müdürü Emrullah Taşkın, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Fuar Müdürü Süleyman Cengiz, bugün Fransa'ya gitmek üzere yola çıktı.

Belediye Başkanı Özcan, kentin 2008 yılından itibaren 2013 Akdeniz Oyunlarına ev sahipliği yapabilmesi için girişimlere başladığını, ancak yapılan girişimlerin ardından ev sahipliğini finalde Yunanistan'a kaptırdıklarını hatırlattı.

Girişimlerinin sonuçsuz kalmasının ardından umutlarını kaybetmeden, 2017 Akdeniz Oyunları'na hazırlanma kararı aldıklarını ve bu kapsamda girişimlere başladıklarını dile getiren Özcan, şöyle devam etti:
“Beklentilerimizi 2017 üzerine kurarken Yunanistan'dan ekonomik kriz nedeniyle yapılamayacağı haberini alınca yeniden umutlarımız filizlendi ve harekete geçtik. Şu an için hükümetin de desteğini alarak 2013 Akdeniz Oyunları'nı Mersin'e getirebilmek için kenetlendik. Şimdilik Libya ve İspanya ile yarışıyoruz ama bana göre ev sahipliğini hak eden en güçlü ülke biziz. Çünkü Mersin'in ne kadar istekli olduğunu herkes daha öncelerden biliyor. 2008 yılında yapılan finaller de 2. olmamız bize ayrıca avantaj sağlıyor.”

Ev sahipliğinin hangi ülkeye verileceğinin 28 Şubat'ta yapılacak oylamanın ardından belli olacağını anlatan Özcan, şöyle konuştu:

“Sayılı günler kaldı. Biz de bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunun için Fransa'nın başkenti Paris'e gideceğiz. Bu ziyarette Fransa Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Denis Masseglia ve Genel Sekreteri Jean Pierre Mougin ile görüşeceğiz. Bu lobi faaliyetinde çevresindeki ülkelerin oy tercihinde etkin rol oynayacak Fransa'ya istekli olduğumuzu ve potansiyelimizi anlatacağız. Eğer Fransa'dan da destek alırsak, yüzde 50'nin üzerinde olan şansımızı daha da artıracağız.”

Geçtiğimiz haftalarda da lobi faaliyetleri doğrultusunda Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığındaki heyetle Cezayir'de Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) Başkanı Amar Addadi'yi ziyaret ettiklerini anımsatan Özcan, “Kimin ev sahipliği yapacağının belirlenmesine 2 haftadan az bir zaman kaldı. O nedenle Fransa görüşmesi bizim son kozumuz olacak” diye konuştu.

“OYUNLAR BÜYÜK OLASILIKLA BİZİM”

Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın da, oyunların Mersin'e kazandırılması halinde kentin turizmden spor hayatına kadar hemen her alanda adeta bir dönüşüm yaşanacağını dile getirdi.

“Yaptığımız ikili görüşmelere göre oyunlar büyük olasılıkla bizim” diyen Taşkın, şunları kaydetti:

“Mersin'in ulaşım ve konaklama alanlarındaki eksiklikleri giderilecek, Avrupa, Asya ve Afrika'nın özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin Mersin'i daha fazla tanınması sağlanacak. Yaklaşık 10 bin kişi 15 gün süre ile şehrimizde konaklayacağından esnaf için önemli bir ekonomik kaynak yaratılacak. Kentimizin ve ülkemizin uluslararası spor arenasında prestiji daha da artacak. Dolayısıyla Mersin'in sadece alt yapısı değil, geleceği şekillenecek.”
26 spor dalı ile olimpiyatlardan sonra dünyada en fazla branşın bir arada yapıldığı Akdeniz Oyunları'na, Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştirildiğini anlatan Taşkın, “Fransa'dan da olumlu sinyaller alırsak, umudumuz daha da artacak. Hatta kesin gözüyle bakmaya başlayacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!