Güncelleme Tarihi:
Zeytinyağı, kalbimizin dostu olması açısından sağlığımız yönünden büyük önem kazanıyor. Diyetisyen Selma Önelge Gür, zeytinyağının faydalarını tek tek anlatıyor.
En yeni araştırmalar, tüketilen yağ türünün hücreler üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bunun anlamı tüketilen yağ türünün genel sağlığımız için öneminin büyük olmasıdır.
Kalp Sağlığının Dostudur
Bütün yağlar hücrelerde karmaşık bir seri biyo-kimyasal oluşumu harekete geçiriyor. Bunu sonucunda hücrelere pek çok mesaj gönderiliyor. Bu mesajlardan bazıları bağışıklık sistemini olumlu veya olumsuz etkilemekte; iltihaplara, kan pıhtılarına, damarların sıkışmasına, ağrılara ve kötü huylu tümörlerin gelişmesine neden olabiliyor. Buna karşın diğer bazı mesajlar ise kan pıhtılarını dağıtıyor ve ağrıları kesiyor. Zeytinyağı, kötü LDL kolesterolünün damarları tahrip etme gücünü azaltıyor.
Hipertansiyon Tedavisinde Etkilidir
Bir araştırmada Akdeniz tipi diyetteki zeytinyağı, doymuş yağ asitlerinden zengin yağ ile değiştirildiğinde kan basıncında yükselme gözlenmiştir. Ayrıca hipertansiyonlu bireylerin yağlı diyetlerine zeytinyağı eklendiğinde kan basıncında düşme olmuştur. Sonuçta zeytinyağı kullanımı, düşük tuz alımı ve kilonun denetimi ile birlikte hipertansiyon riskini azaltıyor.
Zeytinyağı çocuk beslenmesinde de vazgeçilmezdir. Çünkü çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini anne sütüne eşdeğerde içerir. Yine araştırmalar şeker hastalığında ve yüksek trigliserid ile mücadelede zeytinyağının etkili bir role sahip olduğunu gösteriyor.
Kansere Karşı Korur
Kanserden korunmada ve yaşlanmayı geciktirmede zeytinyağının olumlu etkisinden söz etmemek mümkün değildir. Yaşam kalitemizi düşürmeden sağlıklı bir yaşam için toplam yağ ve doymuş yağ tüketimimizi azaltırken zeytinyağı miktarını tahıl, sebze ve meyvelerle birlikte yeterince artırmamız yararlıdır.