Güncelleme Tarihi:
Diyabet dünya nüfusunun %8.3’ünü etkilerken, bu rakamlardaki artışın sonucu olarak 2030 yılında diyabetin ölüme yol açan 7. sebep olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’de 2014 IDF verilerine göre 7.2 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Aynı zamanda diyabet hastası olup tanısı konulmayan 2.5 milyon kişi olduğu düşünülüyor. Kısacası toplam nüfusumuzun 10 milyonu diyabet! Türkiye diyabet insidansındaki artışta maalesef dünyada 1 numara olarak yerini almıştır.
Sonuçlar bu kadar çarpıcı oldukça tıpta diyabetliler için daha çok araştırmalar yapılmaya başlamıştır. Son yıllarda çalışma sonuçlarına göre zerdeçalın sadece diyabet değil birçok konuda yararlı etkileri ortaya çıkmıştır.
Zerdeçal, zencefil ile aynı aileden gelen bir bitkidir. Asya’nın güneyinde tropikal iklimlerde yetişir ve Hint safranı olarak da bilinir. Hepimizin iyi bildiği körinin bileşimde yer alan, ona baskın sarı rengini veren, doğadaki en güçlü anti-oksidanlardan olan curcumin maddesi, zerdeçalın köküne aittir.
Zerdeçal (kurkumin) ve karabiber (piperin) birlikte kullanıldığında sinerjik etkileri ortaya çıkmaktadır.
Zerdeçal + kişniş + kimyon üçlüsünü karıştırarak kullanmak TUZ kullanımınızı azaltmanıza yardımcı olur.
Zerdeçal + tarçın + karanfil + kakule karışımı ise tatlı tadını sevenler için mükemmeldir.
Zerdeçalı toz olarak sulu et ve sebze yemeklerine, çorbalara, pilava, omlete ve salatalara ekleyebilirsiniz.
Diyetisyen Neslihan AKTEPE
[fotogaleri=1340]