Zengin oğlanla fakir kızın aşkı

Güncelleme Tarihi:

Zengin oğlanla fakir kızın aşkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2011 00:00

"Adını Feriha Koydum" dizisinin izleyicileri ekrana bağlayan hikayesi...

Haberin Devamı

Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, "Adını Feriha Koydum" dizisinden yola çıkarak, zengin fakir arasındaki aşkı ve ailelerin bu konudaki tutumlarının nasıl olması gerektiğini anlattı.

Gözlerimizi dünyaya açar açmaz kim olduğumuzu anlama sürecimiz başlar. Çocukluk dönemimizde de çevremizi izler ve diğer insanlara ya da kendimize yönelik analizler yaparız. Bu bilgi toplama süreci yaşam boyu sürer. Bireyin “Sen kimsin?” sorusuna verdiği yanıtlar bu bilgilerin sonucudur. “Adını Feriha Koydum” dizisinde bu benlik arayışının en patolojik hali gözler önüne seriliyor. Dizide kendi benliğini değil idealize ettiği bir başka benliği yaşayan, adından başka her konuda yalan söyleyen Feriha karakterinin öyküsü herkesi etkiliyor.

[fotogaleri=237]

Dizide Bizleri Asıl Etkileyen Ne?

Haberin Devamı

Hemen hemen herkes Feriha’nın kıl payı kurtulmalarındaki adrenalini seviyor. Diğer yandan toplumsal olarak Türk filmlerinde maddi durumu düşük olan herkese vicdani bir acıma duygusu beslediğimiz için dizi ilgimizi çekiyor. Fakirin bir anda zengin olması bizi nasıl sevindirirse, fakir kızın zengin çocukla evlenip murada ermesi de hepimizin yüreğine su serper. Pek çok insan kendi gençliğinde yaşadığı yoksun günleri hatırlayıp kendini görür.

Feriha gibi Gençlerin Sorunu Neden Kaynaklanır?

Asıl sorun kendi benliklerini tanımamak ve kendilerini gerçekleştirememekten kaynaklanıyor. Bu gençler, kendilerini oldukları gibi ortaya koymak, var olan durum ve konumlarını açıkça yaşamak, paylaşmak, insan ilişkilerine bu noktadan başlamak yerine bir yalanın arkasına saklanarak en zoru seçerler. Aslında kendileri olamayan bu gençler kendilerine uygun olmayan sosyal ortamlarda içten içe hırpalanırlar. Bu tür gençlerin aşırı hırslı anne-babaları olabilir ve benlik karmaşalarını çocuklarına da yansıtırlar. Çocuğa küçük yaşta “Biz yükselemedik, sen yüksel. Biz olamadık, sen onlar gibi ol” mesajını verirler ve çocuk o anne-babanın evladı olarak kim olduğunu göremez. İdeal olarak gösterilen yetişkinlerin çocuklarını taklit ederek büyüyünce onlar gibi olacağına inanmaya başlarlar.

Haberin Devamı

Fakir -Zengin Aşkı Neden Zorluk Yaratır?

Yaşamdan beklentiler, hedefler, geçmiş deneyimler ve hayattan alınan doyum, maddi düzeyle de ilgilidir. Aşırı sosyo-ekonomik düzey farkı olan çiftlerin birebir uyumlarında kültürel ve psikolojik sorunlar yaşadıkları görülebilir. Bunu yaşamayan gruptakiler ise büyük ihtimalle birbirlerine karşı açık ve aynı yönde düşünmeyi öncelik edinmiş, uyumlu ve kendiyle barışık çiftler haline gelebilir.

Zengin-Fakir İlişkisine Aileler Neden Karşı Çıkar?

Bu karşı gelme genelde zengin tarafın ailesinden kaynaklanır. Yıllar boyu edindiği güç ve maddi kazancı düşünerek fakir insanı tehlike olarak görebilirler. “Para için evlenmek” ön yargısı devreye girebilir. Evlilik boyunca da bu küçümseyici tavrı devam ettirebilirler. Evlilik terapilerinde de sıkça gördüğümüz bu tablo, yine çiftlerin birebir uyum ve iletişimi ile sağlık kazanır. Bu farklılığın getirdiği avantaj ve dezavantajları çözmüş çiftler ailelerine de göğüslerini gererek ifade edip ilişkilerini savunabilirler.
Feriha’nın durumunda olan gençlerin ise önce kendi benlik problemlerini çözmeleri, kendilerini tanıyıp sevmeleri gerekir. Kendini tanıyıp kabul etmeyen kimseyi başkası da kabul etmez. Kendini sevmeyen insanların çevreleriyle de arası iyi olmaz. Kendini anlamayan kişileri en yakınları dahi anlamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!