Güncelleme Tarihi:
Diyetisyene gidiyorsunuz, size bir diyet listesi veriyor, neden neyi yemeniz gerektiğini veya yememeniz gerektiğini anlatıyor, yemeklerinizi nasıl pişireceğinizi ve pişirdiğiniz bu yemeklerden ne kadar yiyeceğinizi söylüyor. Peki, siz bunları uygularken sağlığınız yolunda gitmiyorsa ne yapıyorsunuz? Duyduğumuz üzücü bir haberi size aktararak durumun ciddiyetini iyice anlamanızı istiyoruz:
"Kamil Can Koşar 10-15 kilo vermek için bir sağlık merkezinde diyete başlıyor. 143 kilo ağırlığındaki Kamil Can Koşar, diyet programının beşinci gününde, aniden fenalaşıyor ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybediyor."
İşte, bu acı olay ne yazık ki gerçek! Siz siz olun zayıflamak isterken canınızdan olmayın. Kendinizi kötü hissettiğiniz anda diyetinizi bırakın. Zayıflamak için de önerilerimize kulak verin.
Diyet İçin Altın Kurallar
*Diyetin ilk haftası en zor olan haftadır. Alışkın olduğunuz bir beslenme sisteminden çıkıp yeni bir düzen kurmaya çalışıyorsunuz, kendinize zaman tanıyın. Roma bir günde kurulmadı. Her şey zamanla rayına oturacaktır.
*Mutlaka bir günlük tutun, ne yediğiniz ne kadar yediğinizi, kimle yediğinizi hatta yedikten sonra ne hissettiğinizi yazın. Kontrolü daha kolay ele almanızı sağlayacaktır, yediklerinize bakıp aslında az yemediğinizi ve hangi durumlarla baş edip edemediğinizi gösterecektir.
*Diyetinizde çok açlık hissediyorsanız, başınız dönüyorsa, aşırı sinirleyseniz, gözünüzün önünden noktalar veya kelebekler uçuyorsa yaptığınız diyet size uygun değildir. Bırakın. Diyetin en önemli prensibi size uygun olmasıdır.
*Susuzluk ve açlık hissi birbiriyle çok karışır. Önce bir bardak su veya bir bitki-meyve çayı için, açlığınızı bir daha değerlendirin.
*Ana öğünlerinizi de ara öğünlerinizi de atlamayın, herhangi birini atladığınız da kan şekerinizin yolunda gitmeyeceği için her şeyin gözünüze cazip gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
*Öğünlerinizi ana veya ara fark etmez çeşitlendirin. Bir sabah peynir ekmekle tost yapıyorsanız, ertesi gün yağsız bir menemen veya omletle ekmek tüketin, ertesi gün simitle peynir tüketin. Çeşitlendirmek hem bıkmamanızı sağlar hem de bütün alternatifleri öğrenmenizi.
*Ana ve ara öğünlerinizde enerji, protein, karbonhidrat yağ dengesi iyi ayarlanmışsa canınızın bir şeyler çekmesi ihtimali azalacaktır.
*Özlediğiniz, özendiğiniz besinleri kaydedin, bunu diyetisyeninizle paylaşın. Her şey tüketilebilir, önemli olan ne sıklıkta yediğiniz ve ne miktarda yediğinizdir. On beş günde bir hamburger yemek, diyetinizden et ve ekmek porsiyonlarını ayarlayarak kilo vermenizi etkilemez.
*İş yerindeki arkadaşınız çikolatasından bir parça size ikram etti, kıramadınız, canınız istedi ya da yediniz. Bütün çikolatayı yemek zorunda değilsiniz, bir parçada yeseniz bütün paketi de yeseniz aynı tada sahip.
*Yorgun bir iş günün ardından evdesiniz, akşam yemeğini yediniz, canınız bir şeyler istiyor, kırmızıbiber, havuç dilimleri yapıp, sağlıklı atıştırmalıklar yaratmanız mümkün.
*İşyerinde canı sıkıldığında atıştıracak bir şeyler isteyen danışanlarıma önerdiğim elma kabuğu kurusu vardır, enerjisi bir hayli düşük, posa içeriği ve fiyatı makul.
*Tatlılar konusunda hamurlu –şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz.
*Kendinize hakim olamadınız, karşınıza çıkan veya ikram edilen bir besini tükettiniz. O zaman artık tek çare kalıyor, gelen enerjiyi yakmak. Kilo almak da vermek de bir enerji dengesi işidir. Fazla aldığınız enerjiyi de yakmanın tek bir yolu var, hareket etmek, o gün veya ertesi gün ya daha fazla spor veya daha fazla yürüyüş yapın.
İradenizin ve aklınızın kontrolünü bırakmayın. Sağlınızı korumanın yolunun beslenmenizden geçtiğini unutmayın. Vücudunuzun yedek parçası yok, ona iyi bakmak zorundayız.
Diyetisyen Canan Aksoy