Güncelleme Tarihi:
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir.
Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir. Dezenfektan etkili olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Bu nedenle sirke; ev temizliğinden, egzamalı bölge ve yaraların dezenfekte edilmesine kadar pek çok yerde kullanılır.
Sirke ile ilgili yapılmış pek çok araştırma söz konusudur. Bu araştırmalar ve sonuçları şu şekildedir:
Diyabetten çok kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor denebilir. Ahvaz Jundishapour Universitesi’nde 2008 yılında yapılan bir araştırmada denek farelere elma sirkesi verilmiştir. Bunun sonucunda sirke; açlık, kan şekerlerine etki etmemiştir ancak kanda yağ seviyeleri düşmüş ve total kolesterol, trigliserit, LDL’de azalma olmuştur.
2008 yılında Japonya’da obez bireylere 12 hafta boyunca düzenli olarak üzüm sirkesi verilmiştir. Vücutta ve organların etrafındaki yağ oranlarında, vücut kütle indeksinde, ağırlıkta, kandaki trigliseit seviyelerinin tamamında düşüşler görülmüştür. Araştırmanın sonucunda obezitenin ilerleyerek, başka bazı hastalıklara yol açmasını engellemeye yardımcı olabileceği söylenmiştir.
Balzamik sirke:
Salataya 1-2 yemek kaşığı kadar konulduğunda, diğer sirkelere göre, yağsız bir salatayı bile çok lezzetli hale getirebilir. 2012 yılında, Kore’de Yonsei Universitesi’nde deney fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, balzamik sirkenin, yüksek yağlı diyete rağmen insülin hormonundan sorumlu beta hücrelerini iyileştirdiği ve kandaki yağ seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır.
“Sirke zayıflatır” demek çok kritik sonuçlar doğurabilir. Asla tek başına sirke, gün boyu fazla beslenmeyle başa çıkabilecek güçte değildir. Harcadığımız kaloriye göre, yediklerimizin de belirleyici olduğu bilinmelidir. Sirke, zayıflamada bir “mucize” değildir. Sirkenin düzenli kullanılması ve günlük kalori alımına da dikkat edilmesi gerekir.
En çok turşularda kullanılan sirkeden mide şikayetleri olanların kaçınması gerekir. Yüksek tansiyon, kalp damar hastaları, obezite ve ödem sorunu olanlar için şu formül daha sağlıklıdır:
5 litrelik bir kavanoza 2 lt içme suyu, istenilen sebzeler, tadını beğeninceye kadar elma sirkesi veya üzüm sirkesi, yalnızca 1 çorba kaşığı kadar deniz tuzu konulur. Bu şekilde az tuzla yaptığınız bir turşuyu keyifle yemek mümkündür.