Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2019 13:31
Özellikle kahvaltıların vazgeçilmez besini olan yumurtayı ister suda, ister yağda isterseniz çırpılmış şekilde yiyebilirsiniz. Size vereceğimiz püf noktaları ile bundan sonra kahvaltı sofralarınızı enfes yumurtalar süsleyecek.
YUMURTA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
- Lezzetli bir yumurta yemek istiyorsanız öncelikle yumurtalarınızın taze olmasına özen gösterin.
- Satın alırken yumurtaları sallayın. Eğer salladıkça içinden ses çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
- Yumurtanın tazeliğini anlamanın bir diğer yolu daha vardır. Yumurtayı bir miktar soğuk suyun içine attığınızda dibe çöküyorsa yumurta tazedir.
- Kabukları mat ve pürüzsüz olan yumurtaları tercih edin.
- Yumurtaların kabuğunun çatlamaması için yumurtanın oda sıcaklığında beklemesi gerekir.
YUMURTA HAŞLARKEN BUNLARA DİKKAT!
- Haşlamadan önce yumurtanızı dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bekletin.
- Haşlama yapacağınız kabın içine yumurtayı bir kaşık yardımı ile koyun ki yine çatlamasını önleyebilin.
- Ayrıca çatlamasın diye içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
- Tuz ayrıca kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.
- Çapı dar ve yüksek olan bir kap tercih ederseniz yumurtalar pişme esnasında çarpıp çatlamaz.
- Orta ateşte haşlamaya özen gösterin. Çok yüksek ateşte yumurtalar birbirini kırabilir. Kısık ateşte pişerse pişme süresini tam ayarlayamayabilirsiniz.
- Ayrıca çatlamasın diye içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
- Tuz ayrıca kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.
- Çapı dar ve yüksek olan bir kap tercih ederseniz yumurtalar pişme esnasında çarpıp çatlamaz.
- Orta ateşte haşlamaya özen gösterin. Çok yüksek ateşte yumurtalar birbirini kırabilir. Kısık ateşte pişerse pişme süresini tam ayarlayamayabilirsiniz.
- Yumurtayı orta ateşte 3-4 dakika kadar pişirin.
- Bu süre su kaynamaya başladıktan sonraki süredir.
- Süre sonunda yumurtayı soğuk suya tutun ve yumurta kasesine koyun.
- Yumurtanın üstünden bir çay kaşığı büyüklüğünde soyun.
- Beyazı çok katılaşmadan hafif sıvı halde kalmalı ve sarısı da oldukça sıvıysa rafadan yumurtanızın kıvamını tutturmuşsunuz demektir.
- Yine yumurtayı kaşık ile suya bırakın ve içine tuz atın.
- Kayısı kıvamında yumurtanın pişirme süresi ortalama 5-6 dakikadır.
- Kaynattığınız yumurtayı cezveden kaşık yardımı ile alıp, soğuk su dolu kasenin içerisine bırakın.
- 4-5 saniye kadar bekleyin ve tabağa koyun.
- Yumurta kaşığın tersi ile vurun ve biraz daha soğumasını sağlayın.
- Yumurtayı soyduğunuzda beyazının pişmiş, sarısının dış kısmı pişmiş iç kısmının da hafif cıvık olması gerekir.
KATI YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?
- Yumurtanın çatlamasını engellemek için suya bir miktar tuz ilave edin ve orta açık ateşte haşlamaya bırakın.
- Eğer yumurtanızı katı yemeyi seviyorsanız yaklaşık 8-9 dakika kadar pişirmeniz gerekir.
- Bu sürenin sonunda ocağın altını kapatıp 2-3 dakika daha kabın içinde bırakın.
- Eğer bir yumurtayı 12 dakikadan fazla pişirirseniz sarısının dışı yeşile döner ki bu pek sağlıklı değildir.
- Sarısının dışının yeşil olması demir miktarının yüzeye çıkması ve protein değerini kaybetmesi demektir.
HAŞLANMIŞ YUMURTAYI DAHA KOLAY SOYMANIN YOLLARI
- Haşlama suyuna attığınız bir tutam tuz yumurta kabuklarının daha kolay soyulmasına yardımcı olur.
- Haşlanan yumurtaları bir kaşık yardımı ile suyun içine alın ve 10-15 saniye bekletin.
- Haşlanan yumurtanın kabuğuna kaşığın tersiyle vurursanız kabuğu çok daha kolay soyulur.
- Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır. Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
- Yumurtayı soğutmadan yiyin ki lezzetini kaybetmesin.
- Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır.
- Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
Peki siz yumurtanızı nasıl yemeyi seviyorsunuz?
BÖYLE KABARAN OMLET YAPMANIN PÜF NOKTALARI İÇİN TIKLAYIN