Yonca diyeti nedir, nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Yonca diyeti nedir, nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2013 00:00

Bu diyet Türkler için özel olarak hazırlandı.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı, Türklere özel “Yonca diyeti” adlı bir beslenme programı hazırladı. Yonca diyeti, ana besin kaynakları olan 4 besin türünü dengeli bir biçimde almayı hedefliyor. Peki, bu dört besin grubu nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, açıkladı.

1- Süt - yoğurt

2- Et – tavuk - balık ve muadilleri

3- Sebze ve meyveler

4- Tahıllar

Her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt!

Süt, yoğurt, ayran veya peynirler aslında hepsi bizim için aynı gruptur. Her birini illaki tüketmek mecbur değildir, süt hiç sevmeyen bir kişi yoğurttan 2 su bardağı tüketmeli ki sağlıklı bir kalsiyum alımı olsun. Bu besin grubu sadece kalsiyum değil; protein, fosfor, b12, b2 vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 dilim peynir tüketmek mükemmel bir kalsiyum alımına neden olur.

Haberin Devamı

Proteini düşük diyet yağlanmaya yol açar

Et ve et yerine geçen besinler denilince akla ilk gelmesi gerekenler; et, tavuk, balık, tüm kurubaklagiller, ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerdir. Protein kaynağı olan bu grup hayatımızda olmazsa olmazdır çünkü doku yapımı için vücudun proteine ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra proteini düşük bir diyet ile beslenen kişilerde yağlanma çok daha hızlı olur. Yonca diyeti, günde en az 4 köfte kadar et, tavuk ya da balık tüketmeyi, haftada 1-2 defa kurubaklagil yemeyi öneriyor. Yumurta da bir protein gurubu sayıldığı için sabah 1 yumurta yemek, öğlen en az 3 köfte yemek aslında günlük protein ihtiyacımızı karşılamaktadır.

“Sebze ve meyveler” enerji kaynağımız!

Sebzeler ve meyveler hem enerji kaynağımız hem de vitamin ve mineral depomuzdur. Elbette dengeli alınmazsa bu grup kiloya neden olabilir. Yonca diyeti, günde 5 porsiyon sebze ve meyve önermektedir. Yani günde 3 adet meyve ve 2 koca kase salata yemek dengeli mineral ve vitamin alımı sağlar. Hastalıklardan korunmak, bol antioksidan alabilmek için sebze ve meyve yemeyi unutmayın.

“Tahıllar-ekmekler” soframızda olmazsa olmazlarımız!

Haberin Devamı

Tahıllar, ana besin kaynaklarımızdandır ve eğer çok işlenmemiş olanları tercih ederseniz B grubu vitaminleri bakımından en iyi kaynaklardır. Bunun dışında çok işlenmemiş tahıllar yani bulgur, kepeğinden ayrılmamış prinç, tam tahıllı ekmekler ya da köy ekmekleri gibi tahıllar yoğun lif içeriği ile posa alımınızı dengede tutar. Böylece bağırsak hareketlerinizin bozulması da engellenmiş olur. Yonca diyetinde, kilolu kişilerde en fazla günde 3-4 dilim ekmek, zayıf kişilerde 9 dilim ekmek tüketilebilmektedir.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!