Güncelleme Tarihi:
ÖSYS'nin ilk aşaması olan YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) için geri sayım başladı. YGS'ye hazırlanan öğrenciler çok heyecanlı ancak adayların sınav öncesi yaşadıkları bu yoğun fiziksel, zihinsel ve duygusal stresle başa çıkabilmeleri için bazı önemler almaları gerekir. Sınava girecek öğrenciler için Uzman Psikolog Manolya Özek'ten sınav stresi ile baş etmenin yollarını öğrendik. İşte stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olacak öneriler..
Eğer kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp verişin hızlanması, terleme ya da üşüme, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal, çeşitli kaslarda gerginlik gibi fiziksel belirtiler yaşıyorsanız mutlaka gevşeme egzersizlerini öğrenin. Stresli olduğumuzda hepimizin gerdiği farklı bölgeler olur. Özellikle o bölgeleri sınav öncesinde rahatlatın. Önce gerin sonra gevşetin. Gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissedin.
Doğru nefes bir şarkıcı, tiyatrocu, sporcu için ne kadar değerliyse siz öğrenciler için de o kadar önemli. Derin nefes aldığınızda vücudunuz daha fazla oksijen alır, bu da hem vücudun gevşemesine hem de beynin daha verimli çalışmasına yarar. Eğer ‘yapamayacağım, kazanamayacağım’ gibi düşünceler sıklıkla zihninizden geçiyor, dikkatinizi toplamada güçlük çekiyorsanız…
Şimdiye kadar edindiğiniz sınav sonuçlarınızı gözden geçirin. Başarınızı düşüren faktörleri ele alarak iyileştirme üzerinde çalışın. Bazı öğrencilerin kaygı nedeni konu eksiklikleri oluyor. Pazar günkü sınav için artık hedef yeni bilgi öğrenmek yerine bildiklerinize odaklanmak, son konu tekrarlarını yapmak, bol soru ve deneme çözmek olmalıdır.
Kaygı ve stres, kontrol edemediğimiz belirsiz durumlarda yaşadığımız bir duygu durumudur. Herkes önem verdiği bir olay ya da sınav için belli bir oranda stres yaşar. Bu gayet doğaldır. Stres, başarı için bizi güdüleyen, hedefte tutan bir faktördür. Ama aşırı stresli olma durumu kişinin dikkatini verememesine yol açarak başarısını düşürür. Özellikle mükemmeliyetçi öğrenciler başarılarını yeterli görmemektedirler. Bu da onları sürekli gergin ve tedirgin yapar. Bir süre sonra bıkkınlık ve yorgunluk hissetmeye başlarlar. Sınav kaygısı; özellikle hırslı, kontrolcü ve mükemmeliyetçi gençlerde daha sık yaşanmaktadır. Onlara tavsiyem "mükemmel olmalıyım" düşünce kalıbını "ben yeterince iyiyim" şeklinde değiştirmeye odaklanmaları.
Eğer gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, bildiklerini unutma, dikkatsizlikten dolayı hata yapma korkusu ve sürenin yetmeyeceği endişesi gibi duygusal belirtiler yaşıyorsanız..
ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. ÖSYM, 22 Kasım 1974 tarihinde Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adıyla kurulmuştur. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kuruluna bağlanarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adını almıştır.
YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltmasıdır. ÖSYS'nin ilk aşamasıdır. ( Öğrenci Şeçme ve Yerleştirme Sınavı) Bu yıl lise son sınıf öğrencileri Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na yani YGS'ye 13.03.2016 Pazar günü girecekler. Sınav sonuçları 25. 03.2016'da açıklanacak.
LYS, Lisans Yerleştirme Sınavı'nın kısaltmasıdır. ÖSYS'nin 2. aşaması olan LYS için başvurular bu yıl 1 Nisan 2016'da başlıyor ve iki hafta sürecek.
2016 LYS sınav aşağıdaki tarihlerde yapılacak
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016
LYS'lerin sonuçları ise 18 Temmuz 2016'da açıklanacak.