YGS’ye gireceklere sınav öncesi 10 kritik uyarı…

Güncelleme Tarihi:

YGS’ye gireceklere sınav öncesi 10 kritik uyarı…
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 13:00

Sınav sonrasını düşünmemeleri için onlara destek olun.

Haberin Devamı

Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 23 Mart 2014 Pazar Günü 81 ilde eşzamanlı uygulanacak. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Başkanı S. Taylan Kapucu, YGS öncesi ve YGS anına ilişkin 10 kritik uyarıda bulundu.

Bu yıl son kez yapılacağı söylenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öncesi ve sonrasıyla üniversite adaylarından anne babalara, öğretmenlerden yükseköğretim kurumlarına kadar birçok bileşeni ilgilendiriyor. En heyecanlı kesimi ise, sınava bir haftadan az bir zaman kala sınava girecek olan adaylar oluşturuyor. Akademik, psikolojik ve fizyolojik açıdan sınava hazırlanan adaylar, bugünlerde, kendilerine yönelik tüm uyarı ve önerilere kulak kabartıyorlar.

Sınava girecekler için 10 tüyo

* Çalışmalarını sınavdan günler önce bırakıp sınavın psikolojik ağırlığını daha da artırmamalılar. Son güne kadar rutin çalışmalarına devam etmeliler.

*  O güne kadar izlediği sınav anına ait stratejilerini, örneğin hangi test türünden başlayacağını, optik formu işaretleme yöntemlerini, kullandığı kalem ve silgi çeşitlerinizi… vb. değiştirmemeliler.

* Sınavdan bir gün önce çok geç geç yatmamaya özen göstermeli ve o hafta boyunca uyku düzeninizi değiştirmemeliler.

* Sınavdan önce ruh ve beden sağlığına dikkat edilmeli, sınavdan önceki günlerde bedenlerini aşırı yoracak aktivitelerden kaçınmalılar.

* Beslenme düzeni ve alışkanlıkları değiştirilmemeli; sınavdan bir gün önce ya da sınav günü daha önce hiç denemediği gıdaları tatmamaya ve aşırılıklardan uzak durmaya gayret etmeliler.

Sınava gireceği okul binasını ve sırasını sınavdan önce mutlaka görmeli, uygunsuz bir koşul varsa değişiklik talep edilmelidir.

* Sınav anında yanında bulundurulacak yedek kalem, silgi, kimlik ve sınav evrakları özellikle su şişeşi, dökülme ihtimali düşünülerek, sıranın üstünde değil oturulan yerde muhafaza edilmeli.

* Sınav anında çeldiricileri kuvvetli zor soruları çözmek için uzun zaman harcanmamalı.. ÖSYM’nin ölçme değerlendirme sistemine göre her test türünde %20 ‘çok zor’, %20 ‘çok kolay’ ve %60 ‘normal’ denebilecek sorular bulunmaktadır. Önce ‘normal’ ve ‘çok kolay’ diye nitelendirilen %80 oranındaki soruları doğru yanıtlamaya gayret etmeliler.

* Her soru bağımsız bir soru olarak değerlendirilmeli, bir sorunun çözümüyle uğraşırken, önceki sorulara verilen cevaplar akla getirilerek düşüncelerin yönlendirilmesine müsaade edilmeli.

* Sınav anında sınav sonrasını asla düşünmemeli. Sınavda alınacak puan, sıralamadaki yeri ve aile ya da arkadaşlara diyeceklerini düşünmeden ona   tanınan süre sonuna kadar işlevsel kullanılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!