Güncelleme Tarihi:
Başlıca yeşillikler arasında maydanoz, roka, marul, ıspanak, taze soğan gibi yeşil renkli sebzeler geliyor. Bu yeşillikler sağlık açısından oldukça önem taşıdıkları gibi bozulma süreçleri de çok kısadır. Yıkayıp paketlemek, bıçak kullanmamak, saklama koşullarına dikkat etmek ve çürüyen yeşillikleri ayırmak gibi yöntemlerle yeşillikleri daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Yeşillikleri manavdan satın alıp mutfağınıza soktuğunuzda ilk yapmanız gereken onları sirkeli suda yıkamak, üzerindeki toprak ve küçük haşerelerden uzaklaştırmak olmalıdır. Örneğin; marul yapraklarını tek tek ayırıp yıkadıktan sonra kurutucu kaplarda kurutun. Kuruduktan sonra hava almayan kaplarda veya küçük buzdolabı poşetlerinde saklayın. Kullanmak istediğinizde kabın içerisinden aldıktan sonra tekrar hava almayacak şekilde kapatın. Bu işlemleri yaparsanız yeşillikler çürümez.
Yeşillikleri doğrarken bıçak kullanmayın. Elinizde keserek sapları yeşillikten ayırın. Kesme işleminde bıçak kullanmamak kayıpları en aza indirir. Bu işlemle hem yeşilliklerin vitamin ve mineral kaybını önleyecek hem de bozulma sürecini uzatmış olacaksınız.
Sağlıklı uygun bir saklama kabı alın. Bunun için cam kapları tercih edebilirsiniz. Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
ÇÜRÜYEN YEŞİLLİKLERİ AYIRIN
Gerekli önlemleri aldıktan sonra yine de çürüyen yeşillikler olabilir. Çürüyen yeşillikleri ayırmalısınız. Eğer ayırmazsanız bu diğer yeşilliklerin de çürümesini sağlayacaktır.
Buzdolabı sıcaklık koşulları da sebzeler için oldukça önem taşır. Sebzeler soğuk ortamda muhafaza edilmeli. Ancak çok soğuk ortamda değil. Yeşillikler için buzdolabındaki en uygun sıcaklık derecesi 3 ila 4 arasında olmalıdır. Bu önlemleri alırsanız hem yeşilliklerinizin bozulma süresini uzatmış olursunuz. Aynı zamanda israfın önüne geçmiş olursunuz.