Güncelleme Tarihi:
İnsan sağlığına birçok faydası bulunan yeşil kahvenin yeterli düzeyde tüketildiğinde beyin ve sinir sistemine uyarıcı etkisi olduğunu belirten Diyetisyen Dr. Hatice Baygut, yeşil kahvenin kalp damar sağlığını da ciddi ölçüde desteklediğinin altını çizdi.
Kahve, kökboyasıgiller familyasının ‘Coffea’ cinsinden beş metreye kadar büyüyebilen bir ağaç türüdür. Kahvenin içecek haline gelmesi ise bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılır.
Kahvenin kavrulması kahveye ayrı bir renk, aroma ve koku verir. Ancak kahveyi kavururken bir antioksidan olan ‘Klorojenik Asiti’ de ortadan kaldırılmış olunur. Kahvenin çeşitlerinden olan yeşil kahveyi diğer kahvelerden ayıran özellik ise bu noktada devreye girer. Kararında tüketildiği takdirde insan sağlığına birçok faydası bulunan yeşil kahve, diğer kahveler gibi işlem görmediği için klorojenik asit yönünden zengindir. Kavrulmadığı için kafein oranı da onlara göre daha düşüktür. Çekirdek tadının normal kahve tadından farkı olmayan yeşil kahvenin hazırlanışı ise normal Türk kahvesi ile aynıdır.
YEŞİL KAHVENİN FAYDALARInın yanı sıra fazla tüketilmesi halinde; uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, bulantı, kusma, kalp ritminde artış, baş ağrısı ve kaygı gibi zararlı durumlar oluşabilir.