Yenidoğan üniteleri hangi durumlarda kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Yenidoğan üniteleri hangi durumlarda kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Düşük şeker bu sorunlardan sadece bir tanesidir.

Haberin Devamı

38. haftadan sonra doğan bebekler normal zamanında doğan sağlıklı bebeklerdir. Fakat normal zamanda doğup da çeşitli nedenlerden dolayı düşük doğum kilosuna sahip bebekler de vardır.

Normal bir doğum 38-42. doğum haftaları arasında gerçekleşir. 37. haftadan önce doğan bebeklere “prematüre bebek” denir. 2 bin 500 gr altında doğan bebeklere ise düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Yani bir bebek 2 bin 500gr üzerinde olduğu halde prematüre olabilir, 2500 gr altında doğduğu halde zamanında doğmuş olabilir.

Düşük Doğum Tartılı Bebekler Nasıl Tanınır?

Anne karnında iken ultrason ile bebeklerin ağırlıkları, bacak uzunluğu ve baş çevrelerine göre gelişimleri değerlendirilerek doğum haftasına uygun gelişim gösterip göstermediği tespit edilebilir. Doğduktan sonra da ağırlık boy ve baş çevresi ölçülerek düşük doğum ağırlığı tanısı konabilir.

Haberin Devamı

Yenidoğan Ünitelerine Hangi Sorunlarla Yatarlar?

Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin karaciğerlerinde şeker depoları yetersiz olup tamamen dışarıdan alacakları glikoz ile enerjilerini sağlarlar. Annelerin çoğu kez sezaryen sonrası ayılmaları, bebeklerini besleyecek kadar kendilerini iyi hissetmeleri için geçen zaman sürecinde beslenmemeye bağlı şeker düşüklüğü bu bebeklerde normal sağlıklı doğan bebeklere göre çok daha sık karşılaşılan bir durumdur.

Şeker düşüklüğü bebekte kendisini pelte gibi yatma, emmeme, morarma ya da kasılma ile gösterebilir. Bu durumda ağızdan hemen varsa sağılmış anne sütü, yoksa mama ile beslenme sağlanmalı, buna rağmen takibi yapılan şekerde düşüklük devam ettiği takdirde, damardan glikoz içeren sıvı verilmesi ve şeker takibi için Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bebeğin izlenmesi uygun olacaktır.

Şeker düşüklüğünden başka bu bebeklerde kalsiyum düşüklüğü de diğer önemli problemlerden biridir. Kalsiyum düşüklüğü kendisini uyarılara karşı aşırı irkilme ve titreme, bazen beslenirken morarma ile kendisini gösterir. Bu durumda şüphelenilen durum için kan tetkiki yapılmalı, bebek kalp ve solunumu monitör ile takip edilmeli ve eksik olan kalsiyum Yenidoğan Ünitesi’nde yatırılarak damardan yerine konulmalı.

Haberin Devamı

Bir diğer önemli problem de plasentadan gebelik süresince bebeğe kan akımının yeterli düzeyde sağlanamadığı ve buna bağlı düşük doğum ağırlığının geliştiği bebeklerde karşılaşılan durumlardır. Bu bebeklerde doğduklarında kan hücre sayılarının normal olması gerekenden çok daha fazla olması, kanın serum kısmının ise azalmış olması ve bu kadar yoğun ve koyu kan ile yeterli kan dolaşımının sağlanamamasına bağlı belirtiler görülür.

Bu belirtiler; cilt renginin çok kırmızı olması, solunum sıkıntısı, erken başlayan sarılık, morarma atakları ve diğer düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de görülen kan şeker düşüklüğü ve kalsiyum eksiklikleridir. Tedavisinde fazla koyu olan kanın daha akışkan hale getirmek için damardan glikoz ve kalsiyum da içeren sıvı verilmesi, buna rağmen kanın koyuluğunun devam ettiği durumlarda kanın göbek damarı kullanılarak bir kısmının dışarı atılıp yerine serum konularak daha akışkan hale getirilmesi sağlanabilir.

Haberin Devamı

Evdeki Bakımlarında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Düşük doğum ağırlığı olan bebekler çok çabuk ısı kaybederler bu nedenle oda ısısının 23-25 derece olmasına özen gösterilmeli. Taburcu olduğu ilk günlerde günde 3 kez vücut ısıları kontrol edilmeli koltuk altından ölçülen vücut ısısının 36,5-37 derece olması gerekir. Yine bu bebeklerde bazen emme nefes alma ve yutma koordinasyonlarının iyi olmamasına bağlı nefes tutma, morarma atakları olabilir. Bu durumda tekrar doktoru ile görüşülmesi önerilir.

Bir an önce yaşıtlarını yakalaması için beslenmeye özellikle edilmeli, öğünler atlanmamalı, bir öğün için önerilen miktar mümkün olduğunca bitirtilmelidir. Sürekli önerilen miktarın altında kalan miktarlarda besleniyorsa tekrar doktoruyla görüşmek gerekir.

Haberin Devamı

Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlusu
Uz. Dr. Ercan Tutak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!