Yenidoğan işitme testi

Güncelleme Tarihi:

Yenidoğan işitme testi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Bebeklerde işitme taraması nasıl uygulanır?

Haberin Devamı

Yenidoğan bebeklere işitme testi yapılması son derece önemlidir. Bu testin gerekliliği ve yöntemleri ile ilgili merak ettiklerimizi Odyolog Ayşenur Küçük Ceyhan'a sorduk.

Yenidoğan işitme taraması nedir?
Ülkemizde 1000 bebekten 3'ünde doğumsal işitme kaybı görülüyor. Bu oranla işitme kaybı en sık karşılaşılan duyu bozukluklarındandır. Yenidoğanların, işitme taramasından geçirilmesi ile erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon imkanlarından en üst düzeyde yararlanmak mümkün olabiliyor. Çünkü normal dil ve konuşma gelişimi hayatın çok erken dönmelerinden itibaren bebeğin sesleri algılayabilmesine bağlıdır. İşitme kaybının olumsuz etkilerinin azaltılmasında, problemin erken teşhis edilmesi, erken işitme cihazı takılması ve işitme-konuşma eğitimine erken başlanması önem taşır.

Yenidoğan işitme taramasını sadece işitme kaybı açısından risk taşıyan bebeklere mi uygulanır?
Yapılan araştırmalar işitme kaybı bulunan bebeklerin önemli bir bölümünün herhangi bir risk faktörüne sahip olmadığını gösteriyor. İşitme kayıplı bebeklerin %90' ı normal işiten anne babaların bebekleridir. Bu nedenlerle tüm yenidoğanlara işitme taraması yapılması önerilir.

Bebeklerde işitme taraması nasıl uygulanır, kullanılan testler nelerdir?
Yenidoğan işitme taramasında iki ayrı test tekniği kullanılır.
Otoakustik emisyon testi, kulağa yerleştirilen bir probla kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yansımasını kaydetmeye dayalı test yöntemidir ve birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Yenidoğan işitme taramasında ve işitme ile ilgili şüpheli durumlarda bebeklerin işitme değerlendirmesinde kullanılan diğer bir test yöntemi, işitsel beyinsapı cevapları testidir (BERA).

Bera testi nedir, nasıl yapılır?
Bera testi ortalama yarım saat süren ve bebeğin seslere tepkisini ölçen bir kayıt cihazıdır.
Kafanın belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile yapılır, işitme yolları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verir. Bebeğin hareketsiz durmasını gerektirdiği için bazı merkezlerde anestezi uygulanarak yapılır. Biz hastanemizde BERA testini bebeğin doğal uykusu sırasında yapıyoruz. Bunun için ailelere bebeğin uyku ve beslenme saatlerini test saatine göre düzenlemeleri ile ilgili önerilerde bulunuyoruz ve uyanma ihtimalini düşünerek yeterli süreyi ayırıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!