Yenidoğan cildinin yapısı

Güncelleme Tarihi:

Yenidoğan cildinin yapısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Yeni doğan bebek bakımında nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Doğumda bebeğin cildi koyu kırmızı veya mordur ve el ile ayakları mavimsi mordur. Uni Baby danışmanı Dr. Gökhan Mamur bebeğin ilk nefes alınca cilt renginin mordan pembeye dönüştüğünü belirtiyor.

Verniks kaseosa cildi kaplayan krem peynirimsi yapıda olan bir maddedir. Bu madde bebeğin cildini anne rahmindeki sudan korur. Yenidoğanın cildini kaplayan çok ince yumuşak tüyler vardır. Buna lanugo denir. Alın, yanak, sırt veya omuzlarda bulunabilir.

Erken doğan bebeklerde daha çok miktarda görülür ve genelde yaşamın ilk haftalarında dökülür. Bebek ne kadar erken doğarsa cildi o kadar ince ve saydamdır. Bebek cildi erişkinlerin cildine kıyasla ince olduğundan, mikroplar veya kimyasallar ciltten emilerek bebeğin vücuduna geçip hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle bebek cildine temas edecek eller temiz olmalı ve kullanılacak ürünler çok dikkatle seçilmeli.

Yenidoğan döneminde bazı döküntüler sıkça karşımıza çıkar. Yarım veya bir santimetre genişliğinde, ortası hafif bulanık sarı noktalı pembe ele gelen döküntüler olabilir. Bunlar birleşme eğilimi gösterebilirler ve vücudun her yerinde görülebilir. Buna eritema toksikum denir. Tamamen zararsızdır ve genelde birkaç hafta içinde oluşabilir, geçebilir ve tekrar belirebilir.

Yüzde sivilceler de çıkabilir. Bunlar anneden geçen hormonlara bağlıdır ve eritema toksikumda olduğu gibi zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Bunlar haricinde milia adındaki toplu iğne başı kadar minik beyaz noktacıklar özellikle burun ve yüzde çıkabilir. Herhangi bir zararı olmamakla birlikte kendiliğinden geçer. Yenidoğan cildinde en çok popoda pişik, mantar enfeksiyonu, impetigo (mikrobik sivilceler), isilik görülür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!