Güncelleme Tarihi:
Emzirme süresi bebekten bebeğe değişir. Bazı annelerin sütü daha fazla olup bebeğin de emmesi iyiyse kısa sürede bebeğin doymasını sağlayabilirken, daha az aktif emen ya da anne sütü daha yavaş gelen annelerin emzirme süresi daha uzun olabilmektedir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda sık aralıklarla ve daha uzun süreli emzirme şarttır. Bunun nedeni anne sütünün yeterli miktara erişmesi için tek geçerli etkenin etkin emzirme olmasıdır. İlk haftalarda daha uzun süreler emerek doyan bebeklerin haftalar ilerledikçe annenin de sütü arttığı için daha kısa sürelerde emzirilerek doydukları görülür.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır. Ancak bebek 2-3 haftalık olduğunda yavaş yavaş kolik denen gaz problemleri başlayabileceğinden her ağlama bu aşamada açlıkla ilişkilendirilmemelidir. Yenidoğan bebeklerin en geç 3 saatte bir beslenmeleri gereklidir. Çünkü mideleri 3 saat içinde boşalır ve tekrar beslenmezlerse kan şekeri düşüklüğü olabilir, bebek aç kalabilir.
Eğer uyanmadıysa mutlaka 3 saat dolduğunda bebeğin altı açılıp bezi kirliyse değiştirilmeli, gerekirse ayak altlarına parmaklarımızla bastırarak uyaran verilmeli ve uyanması sağlanmalıdır. Bebek ne kadar uyanık ve aktifse o kadar iyi emecektir. İlk zamanlarda her bir memenin 15-30 dakika emzirilmesi uygundur. Tek bir memenin 30 dakikadan fazla emzirilmemesi oluşabilecek meme başı yaralarını önlemek için gereklidir. Ancak her iki memenin de 30 dakika kadar emzirilmesine rağmen bebek hala aranıyorsa ve ağlıyorsa bu durumda ya emzirme tekniğinde hata vardır ya da anne sütünün yetersiz olma ihtimali yüksektir. Bu durumda emzirme danışmanlığı hemşirelerden ve çocuk doktorlarından talep edilebilir.
Yenidoğan bebeklerin ilk 15 gün içinde sıkı kilo takiplerinin, annelerin emzirme tekniklerinin denetlenmesinin amacı da anne sütü ile beslenmenin değerlendirilmesi ve bebeğin gelişiminin ona zarar vermeyecek şekilde desteklenmesidir. Anneye emzirme eğitimi ve emzirme teknikleri uygulamalı olarak tekrar tekrar anlatılır. Eğer kontrollerde bebeğin kilo alımı yetersiz ise emzirme eğitimi tekrar verilir. Yapılan hataların üstünden geçilir. Her zaman yegane besin kaynağı anne sütü olmalıdır. Hiçbir gıda anne sütünün yerini alamaz. Bu nedenle eğer gerekmiyorsa ve emzirmeye engel bir durum yoksa anneler mutlaka emzirme konusunda her zaman desteklenmelidir.
Haftalar ilerledikçe annelerin sütü miktar olarak da artacağından bebek emzirilirken uyarılmasına rağmen tek memeyi emmek ile uykuya geçebilir, doyabilir. Bu durumda bir sonraki emzirme zamanında emzirilmeyen taraftaki meme verilmelidir. Her bebeğin emme isteği, doyma süresi farklıdır. Ancak huzurlu bir uykuya geçiş doyma belirtisi kabul edilebilir. Eğer bebeğimiz günde 5-6 kez kaka ve idrar yapıyorsa bunlar da iyi beslendiğinin göstergeleridir. En kesin kanıt ise doktor kontrolleri sırasında kilo takipleridir.