Güncelleme Tarihi:
Misafirperverlik, biz Türklere özgü bir tanımlamadır, misafir baş tacıdır. Ev sahibinin ikram ettikleri için ısrarcı olması, konuğun da kendisine sunulan ikramlıkların ne kadar lezzetli olduğuna vurgu yapması adettendir. Ev sahibi misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak ve güzel vakit geçirmelerini sağlamak ister. Yediklerinden hoşnut olmaları için de tüm marifetlerini sergiler. Misafir olarak ağırlandığımızda, ikramlıklara müdahale şansımız olmaz. Evimizde misafirlerimizi ağırlarken ise durum farklıdır. Bu sebeple hem kendi sağlığınızı hem de konuklarınızın sağlığını düşünerek; evde vereceğiniz keyifli parti için yeni yıl ruhuna uygun ve sağlıklı spesiyal menüler hazırlayabilirsiniz.
Herkesin sevdiği yemekleri yapmak arzusu ile zengin ve bereketli bir yeni yıl sofrası hazırlamak isterken aşırıya kaçmamalı ve çeşitleri abartmamalısınız. Yağlı, mayonezli, yüksek kalorili mezeler yerine yoğurt ile yapılan mezeleri ve peynir tabaklarını tercih edin, çeşit olarak dört ile sınırlayın.
Yılbaşı yemeği dendiğinde şüphesiz akla gelen ilk şey hindi! Hindi etinin sağlıklıdır. Kolestrol değerlerinin düşük olması sebebiyle tam anlamıyla kalp ve damar dostu... Hindi eti tüketimini tüm yıla yaymak gerekir. Hindinin yanında yine bir klasik olarak kestaneli veya bademli pilav yapabilir ya da sote edilmiş sebzelerle alternatif oluşturup; hazırladığınız birkaç çeşit salata ile sağlıklı ikram sunabilirsiniz
Porsiyon konusunda elimizin, gözümüzün pek kararının olmadığı bir gerçek. Yeterli, dedikten sonra bile bir kaşık daha koymayı severiz. Sevdiklerinizle bir arada olacağınız yeni yılın ilk gecesi zannettiğiniz kadar kısa sürmeyecek. Bu sebeple her şeyi bir oturuşta yeme / yedirme telaşına kapılmayın ve sevdiklerinizle birlikte özenle hazırladığınız masanın keyfini çıkarın. Hızlı ve az çiğneyerek yediğiniz yemekler, hazımsızlık şikayetleri yaşamanıza neden olacaktır. Bu sebeple ölçüye dikkat edin. Yemek servisini misafirlerinize bırakın, onlar tabaklarına diledikleri kadar alsınlar.
Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım. Bunca yemek çeşidinin olduğu sofralar için ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli hafif tatlı seçeneklerini yemek sonrası çay veya kahve ikram edebilirsiniz.
Minik misafirlerin her şeyi yemeleri konusunda ısrarcı olmayın, sevdikleri yiyecekler hazırlamaya özen gösterin. Geç saatlere kadar sizlere eşlik etmeleri mümkün olmayan miniklere ikramda bulunacağınız süt ile gönüllerini alabilir hatta sütü kakao veya muz gibi bir meyve ile tatlandırabilir ve kolaylıkla yatağa yönelmelerini sağlayabilirsiniz.
Gecenin ilerleyen saatlerinde midedeki asit salgısının artması ile ortaya çıkan açlık hissini bastırmak için çorba büfesi oluşturulması yararlı olacaktır. Tarhana, domates, soğan, enginar, bal kabağı gibi sağlıklı çorba çeşitleriyle açlık hissini ortadan kaldırabilir ve geceyi rahat bir şekilde sonlandırabilirsiniz.