Güncelleme Tarihi:
İnternet oldukça yaygın kullanılan, en ucuz bilgi öğrenme ve bilgi değişim aracı. İnternet üzerinden Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar kullanımı olabildiği gibi, çok olumsuz (porno, şiddet, bomba yapımı gibi) sitelere ve bilgisayar oyunlarına da ulaşım sağlamaktadır. İnternet kullanımı bağımlılık haline dönüşebilmektedir. Yapılan çalışmalarda gençlerin iki sene ve üstünde bir zamandır internet kullanımı; özellikle erkek çocuklarının, agresif olanlarında bağımlılığı arttırdığı bulunmuş. Bağımlılık bulgularına baktığımızda, internet dışında bir aktivite zamanla onlara zevk vermez oluyor ve hatta internet olmazsa kendilerini çok boş hissetmeye başlıyorlar. İnternete ulaşamadıklarında çok huzursuz ve agresif bir davranış sergiliyorlar. Kendi başlarına interneti aşırı kullanma alışkanlığını kesmek düşünceleri olsa da eyleme koyamıyorlar. Ders başarısında, okul, arkadaş ve aile ile sosyal iletişimde düşüş oluyor.
Aileden duygusal ve psikolojik destek göremeyen çocuklar internete sarılıyor!
İnternet bağımlılığı, internet kullanan ergenlerin % 2 ile % 20’sinde görülüyor. İnternet bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığı olarak da kabul ediliyor ancak çok daha erken yaşta başlıyor. İnternet bağımlıları haftada 40-80 saatlerini internette harcıyorlar. Bu durum fiziksel, sosyal ve psikolojik olumsuz bir durum ortaya çıkarıyor. İnternet bağımlısı olanlarda gözüken psikiyatrik hastalıkların içinde depresyon, dikkat eksikliği bozukluğu, dürtü ve davranış bozukluğu, anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, uyuşturucu kullanımı ve uyku bozukluğudur. Ailelerinden yeterince duygusal ve psikolojik destek görmeyen ergenlerin daha çok internet bağımlısı olma riskleri arttığı görüldü.
Bağımlılık beyinde hazdan sorumlu ödül merkezi olarak bilinen yolları aktive eder. Bu aktivasyon dopamin salınımını morfin ve türevleriyle beraber arttırır. Zamanla etkilenen reseptörlerde tolerans gelişir ve kişi daha fazla dopamin salınımı için internetin başından ayrılamaz hale gelir.
Sosyal medyada kendilerini nasıl koruyacaklarını öğrenmeliler?
Sosyal iletişim ağları Facebook, Twitter‘ın kullanımında çocukların ve ergenlerin kendilerini nasıl koruyacakları hakkında geniş bir eğitim verilmesi gerekiyor. Facebook sayfası dışarıya açık olan özellikle kız çocuklarının kötü niyetli kişilerin cinsel tacizine uğrama riskini arttırdığı bilinmektedir. İnternet vasıtası ile kurulan bazı sanal arkadaşlıkların ilerde ciddi sorunlar çıkardığı unutulmamalıdır.
Birçok ailenin internet teknolojisini çocukları kadar kullanmayı bilmedikleri de bir gerçek. Aileler çocuklarının internet kullanımını günde 2 saat ile sınırlamalı ve interneti kullanmayı öğrenmeliler. Öğrensinler ki nerede nasıl denetleyecekler, tehlikeler neler görebilsinler ve çocuklarının bilgisayardaki aktivitelerini izleyebilsinler.