Güncelleme Tarihi:
Pek çok konuda anne ve babaların uzman doktorlardan yardım almaları gerekebilir. Doğumla birlikte bazı bebeklerde derinin üst tabakasında cilt kuruluğu, kabuklanma ve soyulmalar görülebilir. Ebeveynlerin önceliği, bebeğin cildinin temiz ve nemli tutulması olmalıdır.
Alt temizliğinde hassas ciltler ve bebeklere özel alkol içermeyen su bazlı temizlik mendilleri kullanılmalıdır. Hava almayı engelleyecek kadar sıkı sarılan bezler, pişik oluşumunu tetikler. Pişik birçok bebekte gözlenen özellikle bebek bezi dermatiti diye de adlandırdığımız durumdur. Bu durumun ortaya çıkmasını önlemek için bebeğin altı sık değiştirilmeli, cildin nemlenmesini sağlayacak ve pişik oluşumunu engelleyecek ürünler kullanılmalıdır. Pişik kremleri daha çok pişik oluşumunu önlemek için kullanılır. Pişik oluştuktan sonra daha ileri tedavi açısından mutlaka doktora başvurulmalı tedavi edici ürünler konusunda yardım alınmalıdır. Pişik, bebek için acı verici bir durumdur ve tedavi edici ürünlerle tedavi edilmelidir. Alt değişimi sonrası cildin hava alması için bebek bir süre altı açık dinlendirilebilir.
Ayrıca sıcak yaz aylarında veya bebeğin çok fazla giydirilmesi, çok sıcak tutulması nedeniyle ter bezlerinin tıkanması sonucu isilik denilen kızarık döküntüler görülebilir. Islak bir pamukla silmek veya bebeği yıkamak tıkanan ter bezlerini açacak ve isilik oluşumunu engelleyecektir.
Bebeklerde cilt bakımında en önemli konulardan biri de güneşten korunmadır. Günde 5-10 dakika direkt güneş ışığı teması ciltten D vitamini sentezini sağladığı için gereklidir ancak fazlası zararlı ultraviyole ışınlarının hassas bebek cildine zarar vermesi demektir. Güneş korumasında en temel önlem; giysi, şapka gibi fiziksel bariyerlerle direkt güneş ışınlarının önlenmesidir. Tüm bebek bakım ürünlerinde olduğu gibi güneş kremi ve losyonu seçiminde de hassas davranılması önemlidir. Parfümsüz, hipoalerjenik, bebeklere özel geliştirilmiş güneş koruma ürünleri tercih edilmelidir.
Yeni doğan bebeklerde ilk günlerde ‘eritema toksikum’ denilen, normal dediğimiz kırmızı döküntüler görülebilir. Bu döküntülerin tedavi edilmesi gerekmez, kendiliğinden geriler ve kaybolur. Yenidoğan cildinde, kimyasal maddelerin çok daha hızlı emilebildiği unutulmamalıdır. Bebek giysilerinin temizliğinde, sabun tozu kullanılabilir. Giysiler bol su ile durulanmalı ve mutlaka ütülenmelidir.